Annons
X
Annons
X

De vill rädda vårdcentralen

Boende, politiker och föreningar samlades igår i Husby centrum för att protestera mot flytten av den lokala vårdcentralen och försämrad service i området. Men landstinget har inga planer på att riva upp beslutet.

(uppdaterad)

Högljudda trummor och arga plakat fyllde Husby torg där många i går trotsade kylan för att delta i en manifestation för att rädda vårdcentralen som stänger i april.

Lokalerna är slitna och landstingspolitikerna har bedömt att det är mer effektivt att flytta patienterna till vårdcentralen i Akalla.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Över 2000 namnunderskrifter har samlats in för att förmå landstinget att riva upp beslutet. Bakom sig har Husbyborna samtliga politiker i stadsdelsnämnden.

  Annons
  X

  –Det här var droppen, nu har nästan all samhällsservice försvunnit eller nedmonterats. Vårdcentralen är hjärtat i servicen, och här är dessutom behoven som allra störst eftersom folkhälsan i Järvaområdet är sämst i hela Stockholm, säger Arne Johansson från nätverket Rädda Järvas Framtid.

  Ulla Almgren, 72, har bott i Husby sedan 1978. Genom åren har hon sett Försäkringskassan slå igen sitt kontor, Folktandvården har flyttat och postservicen försämrats. Dessutom har flera lokala butiker stängts. Nu sitter hon mitt på Husby torg för att protestera mot att även vårdcentralen snart försvinner.

  –Det är vansinnigt att lägga ner vårdcentralen tycker jag, och snart kanske Apoteket ska stänga också. Jag har problem med mina ben och kan inte gå långt. Det är inte så lätt för sjuka att ta sig till Akalla med tunnelbana, säger Ulla Almgren.

  Hennes väninna Harriet Sundqvist är lika upprörd.

  –Husby stämplas som mindre värt, politikerna bryr sig inte och vi måste finna oss i att de fattar beslut över huvudet på oss, säger hon.

  I manifestationen medverkade en rad lokala föreningar, Rädda Barnen och pensionärsorganisationen PRO.

  Från scenen talade även riksdagspolitikern Veronica Palm (S) som lämnade den pågående S-kongressen för att visa sitt stöd för Husbybornas kamp för bättre samhällsservice.

  –Vårdcentralen blir en symbol för hur Stockholm glider isär. Det visar hur politikerna inne i stan sviker dem som redan har det tuffast, säger Veronica Palm.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X