Annons
X
Annons
X

Hon blev våldtagen – skrev bok med förövaren

Hur får man prata om det mest smärtsamma? Vem får över huvud taget uttala sig om sexuellt våld – får förövare det? Den isländska författaren och journalisten Thordis Elva har bestämt sig för att det till och med är nödvändigt för att komma vidare från ett skuldbeläggande av offren, till en diskussion om vem som våldtar och varför.

Thordis Elva och Tom Stranger är aktuella med boken ”På andra sidan förlåtelsen”.
Thordis Elva och Tom Stranger är aktuella med boken ”På andra sidan förlåtelsen”. Foto: Lars Pehrson

Jag möter Thordis Elva och Tom Stranger för en intervju. De har skrivit en bok tillsammans, ett våldtäktsoffer och en förövare.

– Jag hoppas att vi kan krossa några stereotyper kring gärningsmän och kring våldtäkter, säger Thordis Elva.

När hon var 16 år gammal våldtogs hon av sin pojkvän, den då 18-årige Tom Stranger, en australier på utbytesår på Island. En sådan där smutsig, vidrig historia om en tonåring full intill medvetslöshet och en kille som brutalt utnyttjar det och närapå krossar en människa innan hon ens hunnit bli vuxen. Ett övergrepp som aldrig blev polisanmält, eftersom hon lade skulden på sig själv och inte förrän många år senare blev fullt ut varse vad som egentligen hänt henne.

Annons
X

Thordis Elva sökte upp förövaren och krävde att få samtala om vad som hänt.

Det är en skrämmande välbekant historia. Med detta avgörande undantag: Thordis Elva sökte upp förövaren och krävde att få samtala om vad som hänt, envisades i åratal tills de båda två kunde nå fram till någon sorts försoning med vad som hände den där natten. I maj 2005 mejlade hon honom, deras mejlkonversation pågick i åtta år, sedan träffades de en vecka i Kapstaden.

För Tom Stranger var det där första mejlet ett smärtsamt uppvaknande ur många år av förnekelse.

– När jag fick Thordis första mejl och insåg vad som skett den där natten, vilka effekter det haft på henne och vilka skador jag åsamkat … att lära sig det om sig själv, att man har gjort en sådan sak, när man som jag levt i en förnekelse, det tog lång tid för mig.

Han har en dämpad framtoning när vi ses i ett litet intervjurum på förlaget. Han och Thordis Elva har sedan ett TED-talk i vintras framträtt offentligt med sin historia vid ett flertal tillfällen, reaktionerna har varit allt från tacksamma till hatiska. Det finns de som menar att de legitimerar våldtäkter genom att låta en förövare tala. Tom Stranger hukar lite inför kritiken. Han har sedan brittiska feminister stoppade honom från att tala på en kvinnofestival låtit meddela att alla hans intäkter från boken går till välgörenhet.

– Jag försöker inte förmänskliga förövare eller på något sätt släta över våldtäkter. Jag är inte heller ute efter någon offentlig benådning, jag vill bara bidra till en offentlig diskussion om det här viktiga ämnet, säger han.

Tom Strangers förhoppning är att han genom att berätta sin historia kan bidra till att bilden av vem som kan vara en gärningsman nyanseras.

Thordis Elva menar att Tom Strangers medverkan i boken var alldeles nödvändig för att flytta fokuset i diskussionen om sexuellt våld.

– Vår berättelse är ett brott mot den vanliga berättelsen om våldtäkt, den som handlar om offren; hur de uppförde sig, vad de hade på sig, vart de gick och med vem, hur mycket de drack. För att i stället titta på förövarna, deras sinnelag, deras motiv och handlingar.

Tom Strangers förhoppning är att han genom att berätta sin historia kan bidra till att bilden av vem som kan vara en gärningsman nyanseras.

– Att jag kliver fram som förövare, en 18-årig vit australier och privatskoleelev, en person som inte passar in i stereotyperna för en våldtäktsman, hoppas jag kan förändra bilden av vem som är kapabel att begå sådana handlingar.

Den där förlåtelsen blev till sist av, under deras möte i Kapstaden.

”På andra sidan förlåtelsen” är titeln på den bok som de står som gemensamma författare till. Den där förlåtelsen blev till sist av, under deras möte i Kapstaden. En vecka av trevande, svåra samtal, dokumenterade i deras dagböcker som sedan legat till grund för boken.

Men vad var syftet med att alls försöka förlåta?

– Det finns ett allmänt missförstånd kring förlåtelse. För mig handlar det inte alls om att släta över utan tvärtom att understryka vilken skada som faktiskt har åsamkats en och som man själv inte längre vill tyngas ner av. Det är en handling av egenintresse, att säga att jag tänker inte längre tyngas ner av skuld utan placerar all skuld och skam där den hör hemma, säger Thordis Elva.

Annons
Annons
X

Thordis Elva och Tom Stranger är aktuella med boken ”På andra sidan förlåtelsen”.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X