Annons
X
Annons
X

”De vill hindra oron från att eskalera”

Pappan till den 23-åriga kvinna som avled efter en gruppvåldtäkt i New Delhi har i dag gått ut med att han vill se gärningsmännen hängda. Rättegången som nu inleds ska hållas vid en särskild snabbdomstol. ”De vill hindra oron från att eskalera”, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap.

Advokater protesterar utanför domstolen i New Delhi på torsdagen.
Advokater protesterar utanför domstolen i New Delhi på torsdagen. Foto: REUTERS

Svartklädda advokater protesterar i dag utanför den lokala domstolen där fem män ställs in för rätta för den brutala våldtäkten av en 23-årig Delhibo och misshandeln av henne och hennes pojkvän.

– Vi vill att lagarna ska tillämpas på ett så handfast sätt att en person som ens tänker tanken att ge sig på en flicka får kalla kårar, säger advokaten Suman Lata Katiyal till
Hindustantimes.

Inför rättegången har en ny så kallad snabbdomstol upprättats. Enligt Sten Widmalm används den typen av fallspecifika domstolar med jämna mellanrum.

Annons
X

– Det gör man i särskilt politiskt känsliga fall för att oron inte ska hinna eskalera. Den här rättegången är en politisk het potatis som man vill komma till rätta med snabbt.

De gärningsmän som begått våldtäkter eller andra våldsbrott mot indiska kvinnor fälls enligt honom ytterst sällan.

– Köerna till domstolar är väldigt långa, när det gäller våldtäktsfall är det inte ovanligt att domstolsprocessen tar fem år, säger Sten Widmalm som bland annat studerat rättsfrågor i Indien.

Resultatet blir att vittnena inte längre anses tillförlitliga och att brottplatsundersökningarna är för gamla – vilket ger frikännande domar.

De fem männen som nu står inför rätta anklagas för att gett sig på kvinnan i en privatägd buss, som annars användes som skolbuss, men som just den decemberkvällen fungerade som festlokal för männen. Kvinnan och pojkvännen hade varit på bio och skulle ta sig hem.

Väl inne i bussen våldtogs hon och de båda misshandlades allvarligt och slängdes sedan ut på vägen vartefter männen i bussen försökte köra på paret. Kvinnan avled senare.

Advokaterna som jobbar i anslutning till den domstol i södra Delhi där männen åtalas har
vägrat att försvara männen – och i stället uppmanat regeringen att tillsätta ombud för männen.

Den 35-åring som körde bussen har pekats ut som att ha haft en central roll i dådet. Förutom de fem män som nu åtalas misstänks en sjätte man som eventuellt är minderårig, varför man väntat med att dra honom inför rätta.

Inrikesministern har gått ut och sagt att om männen fälls väntas dödsstraff och kvinnans pappa, som pratat med lokala reportrar i sin hemstad i delstaten Uttar Pradesh, instämmer:

– Hela landet kräver att dessa monster hängs. Jag är med dem, säger pappan som även vill att de framtida lagskärpningar mot kvinnovåld som nu diskuteras ska döpas efter hans dotter.

Samtidigt som åtalet lades fram fram på torsdagen meddelades att nästa session kommer att hållas på lördag den 5 januari.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?

2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se Vreden växer efter brutal gruppvåldtäkt svd.se
Annons
Annons
X

Advokater protesterar utanför domstolen i New Delhi på torsdagen.

Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X