De vill göra höstlov till läslov

Läsa på höstlovet? Det är förhoppningen när Läsrörelsen med flera arrangerar aktiviteter för barn och unga över hela Sverige under "Läslovet" vecka 44.
Läsa på höstlovet? Det är förhoppningen när Läsrörelsen med flera arrangerar aktiviteter för barn och unga över hela Sverige under "Läslovet" vecka 44. Foto: Tomas Oneborg

Med höstlovet i antågande tar tusentals skolelever, från förskoleklass till gymnasiet, en paus från skolan. Nu vill Läsrörelsen och Nätverket Läslov fylla ledigheten med bokbytardagar, serietecknande och högläsning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen och Nätverket Läslovet.

Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen och Nätverket Läslovet.

Foto: Läsrörelsen.

Elisabet Reslegård som är ordförande och projektledare för Läsrörelsen och Nätverket Läslov minns höstlovet som "potatislovet" när hon var barn. Det var den veckan på hösten som alla barn fick ledigt för att hjälpa familjerna att ta upp potatisen ur jorden. Men i takt med att bönderna i Sverige blivit färre och ett växande informationssamhälle finns nya behov.

– Vad är mer centralt i samhället i dag än språk och läsning? Språket är grundläggande för en demokrati, och berättandet och språket återfinns inte bara i böcker utan i teater, film, dataspel och serier. Man läser mer än någonsin, på sin dator och i mobilen, men man läser mindre mängd och det kan bli väldigt fragmentariserad läsning, säger Elisabet Reslegård.

Läslovet är en läsfrämjande satsning som från början var ett initiav från Bonnierförlagen och Akademibokhandeln. Med hjälp av Läsrörelsen har projektet utvecklats till en bred satsning som involverar bibliotek, lärarförbund, elevorganisationer, bokhandlare och andra aktörer över hela Sverige som tillsammans anordnar över 300 aktiviteter för barn och unga under vecka 44.

Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen och Nätverket Läslovet.

Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen och Nätverket Läslovet.

Foto: Läsrörelsen.

Lusten måste stå i centrum om det ska ske en förändring.

Exempel på aktiviteter är Lilla Bokbytardagen den 28 oktober som arrangeras av Stora Bokbytardagen. Det är egentligen mer av en idé – vem som helst får nämligen anordna sin egen bokbytardag – där upplägget är att du tar med dig en bok och får en ny tillbaka på en bestämd mötesplats. Andra aktiviteter är novelltävlingar, workshops där unga får prova att rita och skriva egna serier, högläsning på bibliotek, bokbingo, skrivarverkstäder och Hogwartsvecka där barn och unga får en chans att sätta sig in i Harry Potters magiska värld genom trollstavspyssel, magilektioner och filmvisningar. Alla arrangemang finns samlade i Läslovets kalendarium.

Elisabet Reslegård, ordförande och projektledare för Läsrörelsen och Nätverket Läslovet. Foto: Läsrörelsen.

Men Läslovet är inte någon påtvingad "hemläxa" från skolans håll, poängterar Elisabet Reslegård, utan en frivillig aktivitetsvecka med lusten till läsandet och berättandet i fokus,

– Det finns ett sug efter det det här från många håll. Många blev upprörda av PISA-rapporten, men samtidigt ökar försäljningen av barnböcker och när vi var på Bokmässan och lanserade Läslovet gick det åt 2 000 affischer till bibliotekarier och till lärare ville sätta upp i sina klassrum – men även föräldrar och barn plockade på sig. Och så är det, lusten måste stå i centrum om det ska ske en förändring.

Hjälp ditt barn att komma igång med läsningen

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons