X
Annons
X

De vill fira livet – utan Gud

SEKULÄR SAMLING Julen är nästan den enda tid på året då även icke troende går i kyrkan. Men hos vissa finns ett sug efter kyrkoliknande riter, sång och gemenskap även under resten av året. Sunday assembly erbjuder just det – fast utan Gud.

**Det är söndag **eftermiddag och tredje advent i Hamburg. Femtio personer har samlats i en tegelbyggnad i St Pauli, stadens klassiska nöjeskvarter med barer, bordeller och ockuperade hus. Utomhus är gatorna fulla med juldekorationer och på marknaderna trängs folk till toner av julsånger.

Men inget av detta hörs inne i salen där Rainer Sax står framför en projektorbild med texten "Sunday assembly".

Julienne Koop, 25, besökte Sunday assembly för första gången. Det var precis vad hon hade hoppats på och hon vill nu starta en egen Sunday assembly i hemstaden Hannover.

Foto: CARL UNDÉHN Bild 1 av 5

Andreas Baldeau, 30, har varit på nästan alla möten sedan starten i våras. Han gillar den öppna stämningen och de olika teman som tas upp.

Foto: CARL UNDÉHN Bild 2 av 5

Katrin Pilz, 50, tycker att religion har för hög ställning i dagens samhälle. Hon hade länge letat efter en mötesplats för icke-religiösa.

Foto: CARL UNDÉHN Bild 3 av 5

Rainer Sax är en av de sju som organiserar Sunday Assembly i Hamburg.

Foto: CARL UNDÉHN Bild 4 av 5

Sedan starten i London förra året sprider sig fenomenet Sunday assembly, en gemenskap utan gudstro, över världen. En av 180 församlingar finns i Hamburg. Alla är välkomna att hålla korta, inspirerande föredrag, men allsång är en särskilt viktig del av mötet. Då sjungs det popsånger i stället för psalmer.

Foto: CARL UNDÉHN Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X