Annons
X
Annons
X

De verkliga skurkarna går fria

Av de 1,4 miljoner fildelarna i riket samlas ungefär en tiondels promille vid Stockholms tingsrätt under vajande piratflaggor. De skäms inte för att de gillar fri fildelning och de räds inte poliserna som bevakar demonstrationen.

Demonstration utanför tingsrätten när rättegången mot personerna bakom Pirate Bay inleddes på måndagen.
Demonstration utanför tingsrätten när rättegången mot personerna bakom Pirate Bay inleddes på måndagen. Foto: LARS PEHRSON

Läs mer

slaget om nätherraväldet blogg.svd.se Direkt till Sam Sundbergs blogg blogg.svd.se Min mormor var också pirat blogg.svd.se om The Pirate Bay svd.sesam.se

Fildelning må vara kriminellt, men för många är det socialt accepterat och i princip riskfritt. Under rättegången är ingen av de miljoner nätskurkarna uppradade på de anklagades bänk.

I rättegången är de åtalade istället fyra män som skapat verktyget The Pirate Bay, som den stora massan sedan använt för att begå brott mot upphovsrättslagen. På andra sidan sitter ett gäng jurister som under de närmaste veckorna kallar en imponerande parad av filmbolagsbossar, musikbranschhöjdare och experter som vittnen.

Det är med andra ord en rättegång genom ombud, där de egentliga huvudpersonerna saknas: de fildelade och de fildelande.

Annons
X

Anledningen till att huvudskurkarna inte är åtalade är förstås att det är för mycket jobb att åtala 1,4 miljoner svenskar.

Genom att istället statuera ett exempel med The Pirate Bay hoppas man få en avskräckande effekt, och sannolikt också skapa möjlighet att tvinga internetleverantörer att blockera sajten.

Men upphovsrättsindustrin hade haft mycket att vinna på att ha några svältande artister som vittnade om hur fildelningen gjort dem illa på plats. Trots fotografiförbudet i svenska rättssalar handlar symbolladdade rättegångar mycket om bildspråk. Och oavsett juridiken är det svårt att se eleganta Hollywoodadvokater som ömkansvärda brottsoffer.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Demonstration utanför tingsrätten när rättegången mot personerna bakom Pirate Bay inleddes på måndagen.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X