Överlevarna. Röster från FörintelsenDe var alla barn när det fruktansvärda hände

Monika Kischinowsky, Leo Kramár och Leon Rytz överlevde Förintelsen.
Monika Kischinowsky, Leo Kramár och Leon Rytz överlevde Förintelsen. Foto: Cato Lein

”Överlevarna” skildrar Förintelsen ur en unik vinkel – ett grodperspektiv, barnets oförställda blick. Clemens Poellinger läser en bok, vars glimtar ur individuella helvetesvandringar tillsammans ger en komplex helhetsbild.

Under strecket
Publicerad
Hellis Sylwan.

Hellis Sylwan.

Foto: Cato Lein
Tobias Rawet.

Tobias Rawet.

Foto: Cato Lein
Peter Pollak.

Peter Pollak.

Foto: Cato Lein
Annons

Det finns många berättelser om Förintelsen, en mäktig kör av röster som om och om igen på tusentals individuella sätt berättar om det ofattbara. Bernt Hermele börjar sin och fotograf Cato Leins intervjubok, publicerad i samband med Förintelsens minnesdag, med att nämna några av föregångarna. En av de tidigaste var psykologen David Pablo Broders intervjuer från 1946 med 100 personer som helt nyligen befriats ur nazisternas koncentrationsläger. Ett rikt källmaterial är Steven Spielbergs ”Shoah”-projekt kring Förintelsen som pågick 1994–2002 och som samlade in omkring 50 000 ögonvittnesberättelser.

I dag är så gott som alla från den tiden borta. Det fåtal överlevare som finns kvar är omkring 90 år och har det gemensamt att de var barn, på sin höjd tonåringar, när de fasansfulla skeenden som kom att prägla deras liv ägde rum. Det ger skildringarna i ”Överlevarna” en unik vinkel, ett grodperspektiv, en barnets oförställda blick. De rymmer ungdomens alla attityder, från en gatusmart pojke som utnyttjar det faktum att han är blond och blåögd för att helt enkelt smita undan deportationen till en flickas fullständiga oskuldsfullhet:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons