Annons

De utnyttjar krisen för att införa socialism

Jonas Sjöstedt (V).
Jonas Sjöstedt (V). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu krävs tydliga markeringar mot 2020-talets funktionssocialism, som växer fram under coronakrisen, skriver Nima Sanandaji.

Under strecket
Publicerad

Sverige befinner sig i en unik kris, och vi ser krav på socialisering av näringslivet och offentlig styrning av den privata vården. Den praktiska policy som staten för innebär att företag utan kollektivavtal missgynnas vid permittering, då de fråntas flexibiliteten att anpassa sig till krisen. Sammantaget visar detta på en farlig utveckling. Tankarna om funktionssocialism som ledde Sverige in i de katastrofala löntagarfonderna under 1980-talet kommer åter upp till ytan. De bör bekämpas lika hårt nu som då.

Att staten ger omfattande stimulansstöd till företagen ses som en självklarhet i omvärlden. I grannlandet Danmark har regeringen lovat att betala 75 procent av lönen hos de företag som drabbats starkast av krisen, i form av ett stimulanspaket motsvarande hela 13 procent av landets årliga nationella produktion spridd över tre månader. Det är en rejäl stimulans, som omsatt till svensk BNP skulle motsvara 653 miljarder kronor. I Sverige är nivån av stimulanspaket betydligt mindre, och den inflytelserika socialdemokratiskt orienterade tankesmedjan Arena Idé vill att stimulanspengar ska användas för att förstatliga näringslivets ägande.

Annons
Annons
Annons