Annons

NordDe uthärdar – men priset blir ett övergivet barn

Merethe Lindström, (född 1963) är en norsk författare. Novellsamlingen ”Sexorcisten og andre fortellinger” som kom 1983 var hennes debut. 2012 tilldelades hon Nordiska rådets litteraturpris för ”Dagar i tystnadens historia”. Flera av hennes böcker finns på svenska.
Merethe Lindström, (född 1963) är en norsk författare. Novellsamlingen ”Sexorcisten og andre fortellinger” som kom 1983 var hennes debut. 2012 tilldelades hon Nordiska rådets litteraturpris för ”Dagar i tystnadens historia”. Flera av hennes böcker finns på svenska. Foto: Johannes Jansson

De lever i tät symbios med varandra. Men också med sina manier, depressioner och missbruk. I den norska författaren Merethe Lindströms nya post-apokalyptiska roman möter vi en udda trio på flykt.

Publicerad

I symbiosen mellan två människor finns både räddning och utsatthet. En möjlighet att bli ett vi mot världen, där det som finns utanför symbiosen blir hotfullt, obegripligt. Paret skyddar sin relation och slipper konflikter med varandra. De stärks av att känna sig missförstådda av omgivningen. I Merethe Lindströms hyllade och prisbelönta författarskap återkommer detta vi. Så mycket att jag ibland får en känsla av att vara utestängd från personerna eller paren i texterna, att jag förgäves knackar på och vill berätta att de inte är så ensamma som de tror. Att många fler delar deras erfarenheter av djupa depressioner, av olösta trauman i släkten, av missbruk, psykisk ohälsa, utanförskap och övergivenhet.

Men den liksom ömtåliga uppriktigheten i prosan får mig att brottas med min egen läsning. Är det inte så att Lindströms människor nästan helt saknar tillit till andra i den yttre omgivningen, och att prosan just gestaltar det? Tilliten begränsas till den där enda människan som man har hittat, det går bara att överleva i just den relationen. Även symbiosen är bräcklig och kan gå sönder av de två individernas förlorade livsmod, depressioner, manier, demens, missbruk. Men huvudpersonerna gör ofta allt för att hantera detta inre hot så att symbiosen bevaras. Människorna hos Lindström är bakvänt kapabla att lösa sina liv och på samma gång utsatt hjälplösa, liksom evigt föräldralösa. Där finns också många övergivna barn.

Annons
Annons
Annons