MinnesstädningenDe unga vill höra om våldet – de äldre vill inte berätta

Helin Sahin är expert på Turkiet och arbetar på Olof Palme International Center. Hon kommenterar ofta turkisk politik i bland annat SVT, SR och flera dagstidningar. ”Minnesstädningen” är hennes första bok.
Helin Sahin är expert på Turkiet och arbetar på Olof Palme International Center. Hon kommenterar ofta turkisk politik i bland annat SVT, SR och flera dagstidningar. ”Minnesstädningen” är hennes första bok. Foto: Sofia Runarsdotter

Helin Sahin vill berätta om och förstå sig på ”förödelsen” - folkmordet på kurder i turkiska Dersim 1938. ”Minnesstädningen” blandar dokumentärt berättande med lyriskt seende.

Under strecket
Publicerad
Annons

Mor och dotter sitter runt ett köksbord i Uppsala. Dottern försöker med alla medel att få sin mor att prata om traumat som förändrat livet för deras familj och hundratusentals andra människor. I folkmun kallas det ”förödelsen”, folkmordet på kurder i den turkiska provinsen Dersim 1938.

Inledningsscenen i Helin Sahins autobiografiska dokumentärroman är enkel och på sätt och vis sinnebilden för vad det innebär att tillhöra diasporan och försöka minnas: köksbordet, historiens närvaro i det vardagliga, pusslandet … Lika typisk är rollfördelningen: den yngre generationen som inte har upplevt våldet på egen kropp men som hungrar efter minnet av det frågar ut den äldre generationen som ogärna talar om det. Det är en avig situation, för hur svarar man på ”vad som hände” – och hur frågar man egentligen? ”Så. Nu är jag klar. Varsågod, du kan fortsätta. Ja, vad var det som hände –38?”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons