De unga avgör Irans framtid

TEHERAN Det talas inte mycket om Gud och religion i den iranska valkampanjen. De kampanjord som finns på de åtta presidentkandidaternas läppar är i stället ”demokrati” och ”reformer” - och det oavsett om de hör till den islamiska republikens mest konservativa läger eller inte.

Under strecket
Publicerad
Annons

De åtta presidentkandidaterna har alla passerat det icke-valda väktarrådets filter för att kunna ställa upp. Men trots denna sållning från en icke-demokratisk instans är presidentkandidaterna i Iran nödda och tvungna att vädja till väljarna för att få iväg folk till vallokalerna när den islamiska republikens nye president väljs i dag.
Hos den iranska allmänheten märks en utbredd trötthet på en samhällsapparat som inte håller vad den lovar. Människor är bittra på korruptionen, på svårigheten att få jobb, på landets internationella isolering och på de sociala problem som växer fram under ytan, inte minst genom det knark som flödar in från grannlandet Afghanistan.

Här finns också en utbredd väljarapati och misstro mot politikernas fagra tal om demokrati. Det är resultatet av väljarnas besvikelse på att den avgående presidenten Mohammed Khatami inte lyckades hålla vad han lovade när han lyftes fram på en våg av entusiasm i presidentvalen 1997 och 2001.
Men den 23-åriga studentskan Solmaz Ikder, som delar ut kampanjmaterial på Teherans gator för reformkandidaten Mustafa Moin, tycker att iranierna hade överdrivna förhoppningar på Khatami.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons