Annons

Merete Mazzarella:De tystade kan berätta om globala villkor

Hur kan vi förväntas greppa den globala verkligheten i hela dess väldiga sammansatthet? Den brittiske sociologen Les Back letar sig in bakom dim­ridån av högljudd och förenklad masskommunikation och tar istället fasta på de röster som tystas ner.

Under strecket
Publicerad

Vi zappar på kanalväljaren, vi kommer till CNN eller BBC World och välfriserade, välsminkade, leende unga kvinnor drar liksom smekande handen över jordgloben och meddelar oss de meteorologiska förhållandena från Texas till Kinshasa till Sidney. Världen ter sig tryggt och självklart överskådlig, sammanhängande och enhetlig, en värld där vi alla i postmodernismens och globaliseringens namn kan ha rutter snarare än rötter, där vi kan röra oss fritt och ta för oss, ta för oss. (Reklamsnuttarna på CNN och BBC World visar vad allt vi kan ta för oss av, de presenterar både det globaliserade näringslivets alla möjligheter och den globaliserade upplevelseindustrins.)

Men globaliseringen har också en ­annan sida. Den representeras kanske allra mest åskådligt av de desperata människor från tredje världens fattiga länder som varken gör affärsresor eller turistresor men som till varje pris vill ta sig till Europa och som lyckas gömma sig i underredet på flygplan. Det händer att de handlöst störtar ner ur skyn – som pakistaniern Mohammed Ayaz som sommaren 2001 landade på en parkeringsplats till ett shoppingcenter i Londonförorten Richmond. Han väckte ingen större uppmärksamhet: han var som ­mytens Ikaros som åtminstone i Bruegels berömda målning störtar mot sin död utan att bonden lyfter blicken från plogen eller fåraherden från sin hjord.

Annons
Annons
Annons