Annons

De tillfälligt anställda får betala ett högt pris

Publicerad

Antalet tillfälliga anställningar har ökat med 51000 personer på ett år, och är nu uppe i 697000 personer. Detta beskriver Svensk näringslivs Niklas Beckman och Patrik Karlsson detta som en positiv utveckling (
Brännpunkt 13/11). De väljer att blunda för att många av dessa tillfälliga jobb inte kommer att leda till fasta anställningar. Idag har 65000 personer på svensk arbetsmarknad varit visstidsanställda hos samma arbetsgivare i fem år eller mer.

Boken Stoppa skitlivet argumenterar inte för att avskaffa alla tillfälliga anställningar. Självklart kan det behövas tillfälliga anställningar för olika tidsbegränsade arbeten. Det vi vänder oss mot är missbruket av tillfälliga anställningar för att täcka permanent behov av arbetskraft. Det handlar bland annat om att arbetsgivare kan stapla visstidsanställningar på varandra. Sverige har fått kritik från EU-kommissionen för att vår lagstiftning är bristfällig på det här området. Det är allvarligt att den svenska regeringen inte gör mer för att rätta till dessa brister. Under tiden ökar sjuktalen.

Annons
Annons
Annons
Annons