De tar steget ut i världen

Överlägsna i Sverige som juniorer. Nu ska latindansarna Anders Jacobsson och Veera Kinnunen ta nästa steg. – Tidigare räckte det ofta med bra fotteknik, nu måste vi bli ännu mer ”man och kvinna” på dansgolvet, säger Veera.

Under strecket
Publicerad
19-åringarna Veera Kinnunen och Anders Jacobsson lägger mycket kraft på artisteriet och hittills har det varit lyckosamt. De tävlar i latinamerikansk dans där samba, cha-cha, rumba, paso doble och jive ingår.

19-åringarna Veera Kinnunen och Anders Jacobsson lägger mycket kraft på artisteriet och hittills har det varit lyckosamt. De tävlar i latinamerikansk dans där samba, cha-cha, rumba, paso doble och jive ingår.

Annons

För fem år sedan började de dansa ihop och det blev seger direkt.
Sedan har framgångarna bara fortsatt, nationellt och internationellt, för landets kanske hetaste danspar.
I helgen tävlar 19-åringarna Anders Jacobsson och Veera Kinnunen i stortävlingen Gothenburg International.
Lita på att publiken och domarna i Lisebergshallen kommer att se dem.
– Jag tror mycket av vår styrka ligger i artisteriet. För oss är dansen lika mycket en konstform som en sport. Vi spelar en slags teater till musik där vi framhäver varandra, säger Veera.

Lika delar brunkräm och självförtroende lyser upp det granna Gävleparet, men 2005 har inneburit en stor förändring för dem.
De är seniorer nu och de är inte bäst längre.
I SM för ett par veckor sedan blev Anders och Veera tvåa efter rutinerade klubbkamraterna i DK Elit Stockholm, Rachid Malki och Anna Suprun.
– Det var väntat, de har mycket mer rutin och en mer utvecklad teknik än så länge. Rachid och Anna är en bra sporre för oss. Men vi tänker inte Sverige längre, konkurrensen är för dålig. Vi ska lyckas utomlands, och vi har nyss börjat gräva i en massiv mur, säger Anders.
Muren är framför allt av östeuropeiskt snitt med Ryssland som grundsten.
– Klimatet där borta är annorlunda. Man lever, sover, äter dans. Det är okej att bli bäst, och det kan till och med vara okej att klappa till ungarna när de inte gör som tränarna säger, säger Per Palmgren, en av de fyra tränare som basar för det unga svenska paret.
Varför kan Anders och Veera lyckas även som seniorer?
– För det första är de ett av de mest talangfulla par Sverige någonsin haft. De har karisma, en stark teknisk bas och så är de dansnarkomaner. Just nu är de i en övergångsfas. Om det handlade om 80 procent talang och 20 procent träning som juniorer så är förhållandet det omvända som seniorer, säger Per Palmgren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons