Annons
X
Annons
X

De tar klivet in i en miljardindustri – med alger

Inom forskarvärlden gick utvecklingen för långsamt. För att snabba på processen hoppade Fredrika Gullfot av sin akademiska karriär och startade ett företag. Nu är hon en av pionjärerna inom svensk algodling. Branschen bedöms ha stor potential, bland annat av Barack Obama.

Den globala marknaden för omega-3 växer med cirka 8 procent per år och är en del av en global mångmiljardindustri.
Den globala marknaden för omega-3 växer med cirka 8 procent per år och är en del av en global mångmiljardindustri. Foto: LARS EDLING

Simris Alg är företaget som har fått en kickstart i en bransch som är ny i Sverige sedan några år, men som globalt ingår i en mångmiljardindustri. Företaget ska till en början framställa omega-3-fettsyror för hälsokost och livsmedel.

Simris Alg startade 2010 och har bara under det senaste året lyckats locka till sig investeringar på totalt 9,7 miljoner kronor, dels från Innovationsbron, dels från fem privata investerare. Företaget har även begåvats med Region Skånes miljöpris på 110 000 kronor, fått 250 000 kronor av Vinnova för ett samarbete med Qingdao Institute of Bioenergy and Bioprocess Technology i Kina samt erövrat silverplatsen på Sydsvenskans näringslivsbarometer för 2013.

Kvinnan bakom denna uppstickare heter Fredrika Gullfot. Hon anser sig vara lika mycket miljöaktivist som affärskvinna, har sinne för att framträda och skapa uppmärksamhet kring sitt entreprenörskap och formulerar gärna slagkraftiga kommentarer som: ”I dag är det affärsmässigt puckat att inte satsa på ekologiskt hållbar teknik”.

Annons
X

Från början utbildade Gullfotsig till finansmatematiker, jobbade på en bank med säte i Frankfurt och London – men tröttnade efter något år. Miljöengagemanget ledde henne istället till en civilingenjörsutbildning på KTH och en doktorsexamen i bioteknik. Trots detta långa kliv in på en akademisk bana kände hon sig även här tveksam till en fortsättning. Allting gick alldeles för långsamt. 2009 bestämde hon sig för att hoppa av och starta ett företag.

Genom sin forskning hade hon sett affärsmöjligheterna men också hållbarheten i att producera omega-3 från alger. Idag används fisk som råvara till nästan all omega-3, vilket bidrar till dagens svåra problem med utfiskning av haven.

– Eftersom fiskar blir rika på omega-3 genom att äta alger, är det betydligt smartare att framställa oljan direkt från alger. Att gå via algodling sparar stora mängder fisk, säger Fredrika Gullfot.

Hittills står alger för enbart tre, fyra procent av omega-3-marknaden. Algodling rymmer alltså en stor potential. En svårighet är dock att omega-3 tillverkad av fisk säljs relativt billigt.

Är det inte hasard att bygga ett företag på produkter som visserligen är miljövänliga men ändå dyrare?

– Nej, inte alls. Att fiskbaserad omega-3 fortfarande är billigare än vår produkt beror på att de som står för rovdriften inom fisket inte betalar för vad de förstör. Vi litar på att tillräckligt många kunder vill bidra till ett grönare samhälle och därför är beredda att betala lite mer. Dessutom håller fiskolja på att ta slut på grund av utfiskningen, det är en tidsfråga innan den blir dyrare.

Gullfot framhåller också att deras produkt framställs under mycket kontrollerade former och därför blir renare. Algerna innehåller inga tungmetaller, vilket fisk kan göra. Till en känslig produkt som modersmjölkersättning är det framförallt algbaserad omega-3 som används.

Den globala marknaden för omega-3 växer med cirka 8 procent per år. I Kina är suget galet stort med en tillväxt på 23 procent per år.

– Även om kosttillskott är den gren som just nu är störst, sker den kraftigaste ökningen inom näringsberikade drycker och livsmedel. Här kan det handla om produkter som smoothies eller bröd, men också livsmedel specialgjorda för sjuka eller allergiker. Man kan ju exempelvis vara fiskallergiker.

Simris Alg har tagit över Hammenhög Frös övergivna växthus på Österlen i Skåne. I ett av växthusen strömmar nu alger runt i en fotobioreaktor, en sluten krets av vattenfyllda, slingrande glasrör. Man skördar varannan dag. Till hösten 2013 är det tänkt att den första produkten, omega-3-kapslar, vara ute på marknaden.

För tillfället sysselsätter företaget sju personer. Men ska man tro Fredrika Gullfot står Simris Alg inför en expansion de närmaste åren. Ett första mål är att samtliga 2 000 kvadratmeter växthus ska vara fyllda av sjudande rör inom två år. Därefter står etablering i Kina på tur.

– Eftersom vi vill ersätta en ohållbar produktionsmetod siktar vi på att bli ett tillväxtföretag och ett globalt sådant!

Barack Obama hör till dem som också tror på algodling, framförallt för att tillverka biobränsle. Våren 2012 sade han att upp till 17 procent av USA:s importerade olja kan komma att ersättas av bränsle baserat på alger. Tekniken att tillverka drivmedlet på ett energieffektivt sätt är dock inte färdig.

Biobränsle finns även på Simris Algs horisont, men tillsvidare ligger produkten på is.

– Vi räknar med att teknikutvecklingen behöver cirka 10 år till. Framförallt flygbranschen är intresserad. Den har mycket speciella tekniska krav på sina drivmedel men har testat och till och med använt algbränsle i passagerarflyg, säger Gullfot.

Lars Edling

Annons
Annons
X

Den globala marknaden för omega-3 växer med cirka 8 procent per år och är en del av en global mångmiljardindustri.

Foto: LARS EDLING Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X