Annons

”De tar alltid det dyraste på menyn när jag bjuder”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

”Jag blir ledsen när jag bjuder släktingar och vänner med dålig ekonomi och de beställer in det dyraste på menyn”, skriver en läsare. Sofia Larsson har förståelse – och några förslag på lösning.

Under strecket
Publicerad

Sofia Larsson.

Fråga: När jag har bjudit släktingar och vänner på lunch/middag har jag blivit ledsen när de medvetet alltid väljer det som är dyrast ur menyn. Jag har visserligen god ekonomi och har råd att bjuda den som har sämre ekonomi. Men jag kan ändå känna mig utnyttjad när jag bjuder och de beställer in både det ena och det andra bara för att de inte behöver betala. När jag själv blir bjuden har jag svårt för att välja den dyraste maträtten, jag tycker att det känns väldigt sniket.

När jag bjöd ut mina arbetslösa släktingar på lunch så ville de ha både förrätt, varmrätt och efterrätt. Ingen av oss brukar i vanliga fall äta så mycket till lunch men plötsligt skulle de ha en trerätters lunch. När jag sist åt lunch med mina släktingar så sa jag ingenting innan lunchen om att jag tänkte betala för dem. Då beställde de in maträtter som låg i mellanprisklassen. Sen såg de besvikna ut när jag sa att jag ville stå för notan.

Annons
Annons
Annons