Annons
Krönika

Jesper Sandström:De talar om solidaritet, bränner dina pengar

Finansminister Magdalena Andersson och finansborgarrådet i Stockholm Karin Wanngård i Socialdemokraternas förstamajtåg 2015.
Finansminister Magdalena Andersson och finansborgarrådet i Stockholm Karin Wanngård i Socialdemokraternas förstamajtåg 2015. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Under strecket
Publicerad

Vänsterblockets maktposition går att fascineras av. De lyckas gång på gång sälja in sig med ord om rättvisa, jämlikhet och solidaritet och lova lösningar på stora samhällsproblem. När de väl tagit makten driver de samma politik som de gjort i årtionden. De plockar ofta och gärna pengar från enskilda individer och företag för att ge till staten att förfoga över, även om det inte går att påvisa några positiva effekter. Senaste förslaget är en flygskatt som enligt alla beräkningar knappt påverkar flygandet, men däremot ger 1,8 miljarder per år till statskassan.

Så fortsätter det. En salig blandning av meningslös symbolpolitik, av typen traineejobb, fjäsk för Saudi i FN:s säkerhetsråd samt en ny jämställdhetsmyndighet – och politik som är direkt skadlig för ekonomin, typ höjda skatter på jobb och företagande. Förra årsskiftet höjdes också skatten på gåvor till ideella föreningar – för att i stället satsa på att öka det statliga stödet till dessa. Ett beslut som inte har något annat resultat än att staten får mer makt över den enskilde och civilsamhället.

Annons
Annons
Annons