Annons
X
Annons
X

De synar vit kvinnomakt

Nazist = man. Tjejerna är ­bara viljelösa offer som har följt pojkvännen in i rörelsen. I boken ”God dag kampsyster!” ger journalisterna Maria Blomquist och Lisa Bjurwald en annan bild av kvinnorna i extremhögern – och visar att de blir allt fler.

Maria Blomquist och Lisa Bjurwald är båda inriktade på att granska högerextrema grupper. När de på senare tid har berättat vad de håller på med har en kommentar återkommit: ”Kvinnor?!
Finns det sådana i de rörelserna?”

–Jag har fått höra: ”Är de inte bara tjusiga lockfåglar?”. Man har väl sett någon tidningsbild med en blond, ung tjej som bär fanan längst fram och drar slutsatsen att ”det där är väl en flickvän eller någons syrra”, säger Lisa Bjurwald.

–Det är som att kvinnorna inte skulle vara lika ideologiskt övertygade. Så enkelt är det ju inte, säger Maria Blomquist.

Annons
X

Det är det sistnämnda, att kvinnorna också gör aktiva val, som de försöker skildra i sin bok ”God dag kampsyster!”. Det gör de bland annat med granskningar av dagens rörelser, djupintervjuer med två avhoppare och tillbakablickar till Nazityskland.

En kartläggning av Folkfronten (tidigare Nationalsocialistisk front) visar att andelen tjejer i rörelsen ökade tydligt mellan 1997 och 2003.

Att även kvinnor köper vit maktpropaganda i form av musik, litteratur och annat ser de som ytterligare exempel på att tjejerna inom extremhögern har blivit fler de senaste decennierna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad överraskade er mest när ni började gräva i ämnet?

  MB: Alla fördomar samhället har mot kvinnor som går in i mansdominerade miljöer, man försöker bortförklara deras beteende. Dessutom hade vi inte tänkt på att det faktum att man inte tar tjejerna på allvar när de är inne i rörelsen innebär att man inte heller tar dem på allvar när de kommer ut. Därför får de inte den hjälp de behöver.

  LB: Det som förvånade mig var variationen av roller kvinnorna spelade, allt från ett slags fotsoldater som delar ut flygblad till ledarbefattningar. Och att många är dömda för våldsbrott, är aktiva i vitmaktmusiken, skriver hatartiklar i olika internetforum och håller tal vid nazistsammankomster. Dessutom har vi varit blinda för hur många kvinnorna är. Vi räknade under förra årets Folkets marsch, extremhögerns årliga stora samling, och upptäckte att de var som minst en femtedel och som mest en fjärdedel.

  Ni framställer rörelsen som en manlig värld. Vad lockas tjejerna av?

  LB: Det finns många olika skäl, precis som för männen. Men det finns också argument som kvinnor specifikt kan ta till sig. Som hela våldtäktspropagandan, att invandrare begår fler våldtäkter, och kvinnan som den glorifierade modern som föder nya vita barn. Sedan finns det ju personliga skäl, som att de inte känner sig sedda av vuxenvärlden.

  I er bok framkommer att vissa av tjejerna har en sorts feministiska åsikter.

  MB: Det där förvånade inte mig så mycket. De är ju ett slags särartsfeminister. Man hyllar kvinnorna som mödrar och säger att deras roll är lika viktig.

  LB: Vi har fått frågan om vad som är hemskt med att propagera för modersidealet. Men det handlar ju om att de blir
  enbart barnaföderskor.

  Ni ser det här som ett bevis på att feminismen aldrig har blivit folkligt förankrad i Sverige?

  MB: Många av kvinnorna vet i teorin vad feminism är, men de tar aktivt avstånd ifrån den. Det ser vi som ett bevis på att man inte har förstått vad feminism handlar om i grunden, jämställdhet.

  LB: Man ser det mer som ett påbud uppifrån. Och de mest militanta grupperna ser feminism som en judisk konspiration för att den vita rasen ska föda färre barn.

  Finns det ur jämställdhetssynpunkt något positivt med att kvinnorna blir fler?

  LB: Vår slutsats är: fler nazister kan aldrig vara bra.

  MB: Möjligen kan man se det som en konsekvens av att jämställdheten har ökat i Sverige, att kvinnorna tar sig in på fler mansdominerade områden. Men att se det som ett framsteg är omöjligt.

  Varför ökar antalet kvinnor nu?

  LB: På grund av så många olika faktorer... En är att man gått från skinnskallerörelsen, som var mer uppenbart extrem, till att bli mer parlamentarisk och rumsren. Det har öppnat för fler kvinnor. Dessutom har internet underlättat, det är lättare att sitta hemma framför datorn och söka kontakt med de här grupperna.

  Vad är den stora faran?

  MB: Kanske främst att de här grupperna blir mer rumsrena.

  LB: Dessutom innebär det att männen kan hitta flickvänner inom rörelsen och bilda hela nazistfamiljer. De behöver inte lämna den när de är 30 år och vill bilda familj.

  I slutet av boken ser de båda författarna en viss ljusglimt, även om de båda betonar att den är liten: att allt fler tjejer går med i högerextrema grupper kan leda till en intern splittring.

  –Kvinnorna för med sig en sprängkraft. De har vuxit upp i det här jämställda landet och tar med sig idéer om att ta plats, säger Lisa Bjurwald.

  –Man kan fråga sig hur starka tjejerna kommer att få bli. När sätter männen stopp? Och vad kommer det att leda till?, säger Maria Blomquist.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X