Annons
Kommentar

Clemens Poellinger:Varför Birnbaum? Vd:n avslöjar svaret

Daniel Birnbaum slutar på Moderna museet och blir chef för Acute Art i London, ett ”konstlaboratorium” grundat av miljardären och konstsamlaren Gerhard de Geer.
Daniel Birnbaum slutar på Moderna museet och blir chef för Acute Art i London, ett ”konstlaboratorium” grundat av miljardären och konstsamlaren Gerhard de Geer. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Modernachefen Daniel Birnbaum flyttar till London för att bli chef för Acute Art. Här finns en svenskkoppling – bakom detta ”konstlaboratorium” finner man en konstsamlande svensk miljardär.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Visst har det gått långt för Daniel Birnbaum sedan han extraknäckte på Café Piccolino i Kungsträdgården under tidigt 1980-tal. Men inte hade man kunnat ana att curatorn, filosofen, konstkritikern och museimannen skulle bli digital och ge sig in i virtual reality-branschen. Men det är just vad Birnbaum, tillika romandebutant i höst, tillkännagav i ett pressmeddelande 10 juli, dagen för hans 55:e födelsedag.

Till nyår slutar Daniel Birnbaum på Moderna museet efter åtta år som museichef, ett år innan hans förordnande går ut 2019. 1 januari börjar han som konstnärlig ledare på Londonbaserade Acute Art, ett företag och en VR-studio som satsar på ”immersive digital technologies” med varumärkeskonstnärer som Jeff Koons, Christo, Marina Abramovic och Anish Kapoor. Samtliga befinner sig i det mer seniora segmentet och är inte precis de första namn man tänker på när det gäller nätbaserad konst.

Annons
Annons
Annons