Gunilla von Hall:Barn trängs i burar i Europa – hur är det möjligt?

Gunilla von Hall

Barn och funktionshindrade hålls inlåsta på de grekiska öarna medan tårgas och gummikulor används mot flyktingfamiljer i Idomeni i norra Grekland.

De svagaste är de främsta offren när EU:s flyktingavtal omsätts i praktiken.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
En flicka bakom gallret på flyktinglägret Vathi på Samos.

En flicka bakom gallret på flyktinglägret Vathi på Samos.

Foto: Lars Pehrson
Annons

SAMOS Flykten över Egeiska havet måste stoppas. Men till vilket pris? Kanske ser EU:s avtal med Turkiet bra ut på pappret och från luftkonditionerade mötessalar i Bryssel. Men i verkligheten är det ingen vacker eller värdig syn, kan jag konstatera efter en vecka på grekiska ön Samos där närmare 600 flyktingar trängs som djur i bur i ett stängt läger.

Bakom taggtrådsstängslet står människor som i rimlighetens namn inte borde vara inlåsta. En förståndshandikappad pojke i femtonårsåldern darrar i kroppen där han står och stirrar på stängslets hänglås. Blicken fladdrar mellan de grönklädda vakterna och kravallpoliserna. Han håller sin mamma hårt i handen. En hjälparbetare vädjar till poliserna att släppa ut pojken en kort stund, ”bara för att lugna honom”. Först vägrar polisen, sedan släpps tonåringen och mamman ut i fem minuter innan de beordras tillbaka. Pojken lommar in med hängande huvud. De kommer från Syrien och har liksom alla här flytt över Egeiska havet.

Annons
Annons
Annons