Annons

Henrik Ennart:Finns flera problem med den hyllade kycklingen

En hård diskussion väntar om flera delar av den nya klimatrapporten – även om inga tvivel råder bland forskare om att både vi och klimatet mår bättre av att äta mindre rött kött och mer vegetabilier. Här är några av knäckfrågorna.

Under strecket
Publicerad

Stora studier har visat att risken för vissa sjukdomar minskar med vegetarisk eller vegansk kost medan risken för andra tvärtom är minst om man också äter lite kött.

Foto: Angelica ZanderBild 1 av 7
Foto: SvDBild 2 av 7

Amerikanske författaren Michael Pollan är en av många som hävdar att fokus bör skiftas från kvantitet till kvalitet.

Foto: Yvonne ÅsellBild 3 av 7
Foto: Christine Olsson/TTBild 4 av 7

De fem största producenterna av kött och mejerivaror genererar tillsammans mer växthusgaser än oljeföretag som Exxon, Shell eller BP.

Foto: Danny Johnston/APBild 5 av 7
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 6 av 7

Kyckling och ägg rekommenderas som dominerande källor till animaliskt protein, men det finns hakar.

Foto: Angelica ZanderBild 7 av 7

Hur hälsosam är den diet som föreslås?

Rapporten, som SvD berättar mer om här, jämställer hälsoeffekten av att vara vegan, vegetarian, pescetarian (äta fisk) och semivegetarian som äter kött ibland – utom för gravida och för barn under 2 år då WHO rekommenderar inslag av kött.

Annons
Annons
Annons