Annons

Sorgen bär fjäderdräktDe sörjande barnens berg-och-dalbana

Ted Hughes.
Ted Hughes. Foto: AP, Hasse Holmberg/TT. Illustration: Jennifer Dysell

När mamman i familjen plötsligt går bort får de oväntat hjälp av – en kråka! Brittiske förläggaren Max Porters uppmärksammade debutroman är en hyllning till Ted Hughes ”Kråka”, om åren efter Sylvia Plaths självmord.

Under strecket
Publicerad

Den svenska strategin för att ge den allra djupast personliga sorgen litterär gestalt, som den tillämpats den senaste tiden i böcker som Malin Lagerlöfs ”Dagbok från ditt försvinnande” eller Tom Malmquists ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”, är att utgå från det faktiska, beläggbara. Väldokumenterade fakta i form av egna minnesanteckningar, exakta uppgifter gällande datum, klockslag och tid – inte som ett skydd mot sorgen utan som en form där den kan rymmas, armeringsjärn av fakta.

Brittiske debutanten Max Porter, född 1981, väljer en radikalt annorlunda utgångspunkt, så långt från fakta som möjligt: hans sorgebok – som karakteriserats än som roman, än som diktbok, än som läsdrama – utspelar sig i fablernas värld. I en liten kärnfamilj – pappa, två söner – som nyligen berövats mamman knackar den fantastiska varelsen Kråka på för att hjälpa till med sorgeprocessen.

Annons
Annons
Annons