Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Jan Scherman: ”De som stjäl filmer är vilka Medelsvenssons som helst”

När jag var liten spelade vi Sjörövarspelet. Kampen om skatten som stulits ute till havs. Föräldrar och barn i roller som Markisen, Svullo, Hannibal eller Råttan från Marseille.

**Det var ett klassiskt **familjespel med sjörövare som stal på låtsas. Pappkartongen i fina färger, skattkartan och de små detaljrika pjäserna i tenn gick förstås ur tiden.

Men sjöröveriet finns kvar. Det är dock inget spel. Det är på riktigt. Piraterna stjäl tv-serier och film. Och det är fortfarande en familjegrej där pappa, mamma, barn är kompisar i brott. Till bilden hör att filmbolag, politiker och tv-kanaler fokuserar på piratföretagen och blundar för den privatmoral som nu är fast förankrad i folkhemmet: det är ok att stjäla!

**Vad som sker **innanför hemmets väggar passerar. Trots att stöldvågen vuxit till en landsomfattande samhällsröta.

Annons
X

Vad nytt? Jo, den illegala nedladdningen är aktuell igen. Bakgrunden är skadeståndskrav i miljonklassen mot flera personer bakom flera av de mest populära och illegala fildelningssajterna. Skurkarna har hängts ut i siluett – tungt belastade med ett långt register av stölder. Tusentals timmar kvalitetsfilm och åter tusentals timmar tv-serier. De dömda framstår som kufar.

**Ungefär som Markisen **och de andra i Sjörövarspelet. Det är lätt att få känslan att det goda segrat över det onda. Men sorry. De som stjäl är inga knäppgökar. Tjuvarna är vilka Medelsvenssons som helst. Fildelningsbrotten fortsätter att vara en pandemi, där vi inte angriper rötans kärna – privatmoralen.

”Som var tredje besökare på Ica passerar Stig i kassan utan att betala”
Jan Scherman

I tidningen Resumé läser jag om mediedirektören och min tidigare störste konkurrent – Manfred Aronsson. När jag var på TV4 var han på TV3. Nu är Aronsson chef på CMore. Idag lika temperamentsfylld som då. Han dundrar mot piraterna. När den påkostade Beckserien visas på CMores betal-tv så smiter de flesta in gratis. Plankar, sa vi förr när vi hoppade över stängslet och såg fotbollsmatchen gratis. Resumé uppger att filmstölderna uppgår till 2 miljarder.

CMore satsar just nu stora pengar på att marknadsföra nya Beckfilmer, men gratistittandet minskar inte. Enligt tillgängliga uppgifter använder nära 30 procent av svenska tv-tittare pirattjänster. Kurvan fick en liten knäck när Pirate Bay fälldes i domstol för några år sedan. Men den olagliga ordningen är återställd och firmor som Swefilm eller Dreamfilm slår tittarrekord. Det är fakta från analysföretag som Mediavision och Blue Carrot.

När Beck visas på CMore så är det alltså en försvinnande minoritet i detta nya familjespel som samlas och ser den legala utsändningen. De flesta pappor, mammor och barn kör mot rött. Pensionärer är lagligare än de i arbetsför ålder. Yngre är värst.

Jag blir tyvärr schack och matt av all vällovlig verbal varmluft i debatten som just missar hemmafronten. Ni vet – snacket om samhällets ansvar, politikens dito, krafttagen utan konkretion, frågan är internationell och tusan vet allt.

Upp till 30 procent fripassagerare! Kan vi inte börja tala i klarspråk? Familjen sitter ju alltså där och surfar olagligt som ett kollektiv. Föräldrar förbjuder inte, predikar inte rätt och orätt. Tystnaden ger den perversa privatmoralen klartecken. Och värre än så - eftersom föräldrarna snor så snor barnen också.

Det är som var tredje besökare på Ica passerar Stig i kassan utan att betala. Sedan en avstickare till Systemet för att plocka på sig en Bordeaux. Hemgång och gratismiddag i form av entrecôte med bearnaise och finfint rödtjut. Självfallet fria fantasier och otänkbart. I fildelningsvärlden dock verklighet. Tummen upp som vilken like som helst.

Dags att börja innanför hemmets väggar där det privata moralmoraset grundas. Enkelt. Okomplicerat. Sno inte andras grejer. Sluta spela Sjörövarspelet i verkligheten!

Jan Scherman är mediekrönikör i SvD Näringsliv. Han är affärsområdeschef för Aftonbladet tv och sitter i styrelserna för Net1 och IP Only.
 

Annons
Annons
X
Annons
X