Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Johanne Hildebrandt: De som sår splittring

Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD).
Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD). Foto: TT

KOLUMN

**Expressens framsida med **satirtidningens Charlie Hedbos sista teckning var en kraftfull solidaritetshandling efter terrorattacken. För det är en sak att manifestera och säga vackra ord om yttrandefrihet och en helt annan att visa det hela i handling. Detta gjorde Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och det hedrar honom att han står rak i kulturrelativismens grumliga kölvatten där allför mycket sopas åt sidan i förståelsen och kränkthetens namn.

Demokratiska värderingar är ingen tröja man kan dra av sig och ta på när den inte passar utan handlar om grundläggande mänskliga rättigheter som måste försvaras, oavsett om man gillar avsändaren eller inte. Motsatsen visade SD:s Björn Söder när han efter attacken skrev på Facebook att ”Fredens religion visar sitt rätta ansikte” och därmed försökte plocka poäng på tolv människors död.

Enligt Global Terrorism Index inträffade 82 procent av dödsfallen i terrorattacker 2013 i Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria eller Syrien. Med andra ord är det främst muslimer som faller offer för den internationella islamistiska terrorismen, vilket IS attacker mot shia har bevisat för länge sedan. Så var finns logiken att skuldbelägga de människor som är råkar tillhöra den religion som är mest utsatta för terrorn? Vem tjänar mest på att Björn Söder sår splittring och ökar polariseringen?

Annons
X

**Betänk att den **internationella islamistiska terrorismen inte enbart har fötts bland utanförskap och arbetslöshet i Europas förorter. Att rekrytera, utbilda, utrusta och bedriva krigföring och attacker kräver organisation, informationsoperationer och starka finansiärer, varav några aktörer sannolikt går att finna i Gulfstaterna. Att slå ut dessa ledare, som skickligt spelar på utanförskap, sår splittring och blåser upp religiös fundamentalism, bör vara målet för alla stater som kallar sig demokratier.

IS blodiga försök att skapa ett 700-talskalifat destabiliserar hela Mellanöstern med folkmord och flyktingströmmar. Vapen, människor och knark strömmar fritt genom Sahel-regionen i Afrika där andra grupper finansierar sin verksamhet på smuggling. Även där mördas människor eller tvingas bort från sina hem av islamister som försöker skapa ett kalifat. Frontlinjen går därmed inte alls mellan muslimer eller kristna, höger eller vänster utan mellan demokratier och mäktiga kriminella nätverk som agerar under fundamentalistisk täckmantel. Eller som USA:s utrikesminister John Kerry uttryckte det: ”Det är inte är ett krig mellan civilisationer utan ett krig mellan civilisationen och de som vill utplåna den.”

Att inte stå upp och försvara mänskliga rättigheter som yttrandefrihet, eller som Björn Söder, spela fundamentalisterna i händerna genom att så ännu mer splittring, är därför oförsvarbart.
 

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD).

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X