Annons

De som blivit kvar får finna sig i presidentens nycker

rysk enklav På ytan liknar den lilla republiken Kalmuckien ett buddhistiskt paradis. Men landet styrs med järnhand av en schacktokig president som intresserar sig mer för Lenin och Diego Maradona än för fattigdom och demokrati.

Under strecket
Publicerad

Den söta röken från hundratals rökelsestickor fyller luften under templets höga tak. Tre rödklädda munkar sitter med böjda huvuden under den gyllene Buddhastatyn. De kala hjässorna gungar fram och tillbaka medan läpparna rör sig i en entonig bön och handlederna böjs rytmiskt. Från en liten bönetrumma strömmar ett regn av rytmiska slag ut över de bedjande på långa, låga bänkar. Vi är i Elista, huvudstad i Kalmuckien, där Europas största buddhistiska tempel just invigts. Den lilla delrepubliken i Ryssland är den enda regionen i Europa med en buddhistisk majoritet och det kan man inte undgå att notera när man går på den breda Leninboulevarden i centrala Elista. Taggiga pagoder ligger sida vid sida med stupor (religiösa byggnader) prydda med färgglada flaggor. Dalai Lamas runda ansikte tittar ned från stora plakat i hela stan. Det är som om en liten bit av Tibet eller Mongoliet råkat hamna här vid floden Volga i södra Ryssland.

Men för de flesta kalmucker är vardagen mycket långt från ett buddhistiskt
Nirvana. Kalmuckien är bland de fattigaste och mest förtryckta regionerna i Ryssland. Arbetslösheten är skyhög och tiotusentals människor har lämnat området de senaste tio åren.

Annons
Annons
Annons