Annons

”De som är här bör få bygga en framtid i trygghet”

Vi ifrågasätter inte att asyllagstiftningen talar om för oss vem som har rätt till asyl och en skyddsstatus. Det vi vill lyfta är möjligheten för de människor som Sverige har beslutat ska få skydd att kunna bygga vidare på sina liv, skriver företrädare för Sveriges kristna råd i en slutreplik.

Under strecket
SvD
Publicerad

Helena Rivière skriver i en replik på SvD Debatt 30/11 att det är nästintill omöjligt att få fram uppgifter om hur andra länder i Europa hanterar sitt asylmottagande och att det därför är vilseledande att hävda att Sverige har lagt sig på en miniminivå utifrån vad EU tillåter.

I propositionen till lag (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige hänvisas till att syftet med lagen är att ”anpassa det svenska regelverket till miniminivån enligt EU-rätten och internationella konventioner”. Avsikten är att färre människor på flykt ska se Sverige som ett tryggt alternativ, det har vi hört regeringsföreträdare säga otaliga gånger. Däremot hör vi sällan om de konsekvenser som den tillfälliga lagen innebär för dem som redan har sökt och beviljats skydd i vårt land.

Lasse Svensson, Karin Wiborn, Anders Arborelius, Antje Jackelén och Dioscoros Benyamin Atas.

Foto: Mikael Stjernberg Bild 1 av 3

Ärkebiskop Antje Jackelén är en av undetecknarna till artikeln.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 3

Lasse Svensson, Karin Wiborn, Anders Arborelius, Antje Jackelén och Dioscoros Benyamin Atas.

Foto: Mikael Stjernberg Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons