De små invaderar staden

Fyra av tio nyfödda bebisar bor numera i en storstadsregion. I Stockholm har antalet nyfödda inte varit så högt sedan 1950-talet. Det är inflyttningen av unga till storstäderna, och en ändrad attityd till att bo med småungar i stan, som står bakom ökningen. Men babylyckan är inte ogrumlad. Att unga i barnafödande ålder flyttar till storstäderna kan leda till att födelsetalen i landet som helhet kommer att gå ner.

Under strecket
Publicerad
Mammor med två månader gamla bebisar på stan. Från vänster Kristina  Lindvall med MajaKarin, Malin Larsson med Björn, Karin Berkestad med Klara och Karin Forsell med Anna.

Mammor med två månader gamla bebisar på stan. Från vänster Kristina Lindvall med MajaKarin, Malin Larsson med Björn, Karin Berkestad med Klara och Karin Forsell med Anna.

Annons

På Stockholms trottoarer är det ovanligt tätt mellan barnvagnarna, barnstolarna säljer slut på Ikea i Kungens kurva och det är som förgjort att hitta en ledig plats på kaféer som favoriseras av nyblivna mammor. Förra året föddes 11 348 bebisar. Inte sedan 1956 har det fötts så många barn i Stockholm.

Men, lite paradoxalt, befarar demograferna att de höjda födelsetalen i storstadsregionerna kan leda till färre nyfödda i landet som helhet. Gun Alm Stenflo är demograf vid Statistiska centralbyrån och gör prognoser över befolkningsutvecklingen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons