Annons

De slåss om att ta över efter Merkel: ”Äntligen”

Ett Tyskland utan Merkel. Hur ska det se ut? Kursen stakas ut på kristdemokraternas partikongress i slutet av nästa vecka där Merkels efterträdare som partiledare utses. Fram till dess är kandidaterna på politisk turné och grillas av medlemmarna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kandidaterna till partiledarposten. Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz och Jens Spahn. Utåt måste de se ut som vänner fast de är oförsonliga rivaler.

Foto: Tomas LundinBild 1 av 6

4000 CDU-medlemmar på mötet i Düsseldorf där partiledarkandidaterna utfrågas om allt från invandringen till skatter och pensioner.

Foto: Tomas LundinBild 2 av 6

4 000 CDU-medlemmar på mötet i Düsseldorf där partiledarkandidaterna utfrågas. Det är första gången sedan 1971 som CDU har mer än en kandidat.

Foto: Tomas LundinBild 3 av 6

Kandidaterna till partiledarposten. Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz och Jens Spahn håller i Düsseldorf ett av sammanlagt 8 medlemsmöten runt om i landet.

Foto: Tomas LundinBild 4 av 6

Kandidaterna till partiledarposten efter Merkel tågar in i salen i Düsseldorf där de möter 4000 medlemmar som väntar på svar om hur framtidens CDU och Tyskland ska se ut.

Foto: Tomas LundinBild 5 av 6

CDU-veteranen Manfred Dickgraefe glädjer sig över att partiet äntligen diskuteras sakfrågar och inte ägnar sig åt bittra personliga strider och profileringsförsök.

Foto: Tomas LundinBild 6 av 6

DÜSSELDORF Ett kvarts sekel med Helmut Kohl och 18 år med Angela Merkel – de tyska kristdemokraterna CDU byter inte ledare onödigt ofta. Än mindre bryr sig partiet om att ställa upp mer än en kandidat när det är dags. Senast det skedde var 1971.

Under Angela Merkel har det också varit ont om politiska debatter. Mer än någonsin har CDU tonat fram som ”kanslerparti” med en enda uppgift: att säkra regeringsmakten och stötta förbundskanslern till varje pris.

Annons
Annons
Annons