Annons

De skulle påverkas mest av skärpt amorteringskrav

Foto: Colourbox

Bostadsmarknaden svajar och färsk statistik visar att priserna inte längre stiger som tidigare.

Samtidigt tyder mycket på att nya skärpta amorteringskrav kommer att införas – vilket skulle kunna påverka marknaden ytterligare.

– Allt som gör det dyrare att bo eller köpa bostad kyler ner marknaden, säger fastighetsmäklaren Pär Gunnarsson.

Finansinspektionen (FI) har i veckan gått ut med att det skärpta amorteringskravets eventuella införande skjuts upp. I stället för att gälla från årsskiftet föreslås det gälla från första mars nästa år. Orsaken är, menar FI, att bolåneföretagen behöver mer tid för att anpassa sig.

FI:s styrelse kommer i mitten av november att fatta beslut om förslaget om skärpt amorteringskrav ska lämnas över till regeringen för godkännande.

Förslaget innebär, utöver dagens krav, att bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger av bruttoinkomsten ska amorteras ner med minst en procent per år.

Hur kommer det här att påverka bostadsmarknaden?

Pär Gunnarsson, fastighetsmäklare i Bromma, hävdar att alla åtgärder som gör det dyrare att bo och låna pengar kommer att kyla av bostadsmarknaden.

– Hårdast kommer det att slå mot storstadsbor och barnfamiljer, säger han.

Redan 1 juni förra året infördes amorteringskrav för alla nya bolånetagare. Enligt det regelverket ska alla som har bolån som överstiger 70 procent av bostadens värde amorteras med minst 2 procent av den totala skulden per år. Har man lånat mellan 50 och 70 procent av bostadens värde amorterar man en procent per år.

Mindre påverkan den här gången

Pär Gunnarsson menar att den tidigare förändringen påverkade marknaden, men att det är svårt att säga exakt hur mycket.

– Förändringarna har kommit så tätt att det är svårt att säga vilka förändringar som har gett vilka effekter. Exempelvis kom skuldkvotstaket i samma veva som amorteringskravet. Men man kan säga det väldigt enkelt; allt som fördyrar bostadsägandet kyler av marknaden.

Pär Gunnarsson tror dock att den nu aktuella skärpningen av amorteringskravet inte skulle påverka lika mycket som det tidigare.

– Nu har vi ett skuldkvotstak, som säger hur mycket du får låna. Det betyder i praktiken att det är få som har lån som överstiger 4,5 gånger sin bruttoinkomst. Därför är det färre personer som kommer att drabbas denna gång.

Boka en kostnadsfri värdering av din bostad här

Innan det tidigare amorteringskravet infördes fanns en tydlig stress på bostadsmarknaden.

– Många blev oroade när de inte visste vad som ska hända och hur mycket de kommer att påverkas. Därför såg vi att priserna drevs upp innan amorteringskravet infördes.

Skulle samma sak hända den här gången?

Pär Gunnarsson tror inte det.

– Eftersom färre påverkas blir även hetsen mindre.

”Förvirrar säljare och köpare”

Pär Gunnarsson anser att amorteringskravet kan vara sunt, men att grundproblemet – bostadsbristen – finns kvar.

– Den här typen av lösningar angriper bara symptomen, inte orsaken. Man kan säkert lugna ner priserna ett tag men så länge Så länger Sveriges ekonomi går bra och vi har bostadsbrist kommer priserna att stiga. Åtgärder i form av amorteringskrav och liknade kan fungerar ett tag, men så länge vi har bostadsbrist kommer den motor som driver på prisuppgången att jobba på.

Han önskar därför ett helhetstänkande inom bostadspolitiken.

– Det finns så många olika kostnader och faktorer att ta hänsyn till kring boenden i dag. Skuldkvotstak, dubbla amorteringskrav, eventuellt höjda amorteringskrav, pantbrev, lagfart, uppskovsränta, kommunal fastighetsavgift, tomträttsavgälder och så vidare. Det förvirrar både säljare och köpare, och faktiskt oss mäklare också.

Människor behöver veta vad som ska hända – i god tid, anser Pär Gunnarsson.

– Bostadsköpare behöver få information i god tid för att kunna planera sina kostnader. De kan kanske hantera i ökade kostnader om de god tid får veta hur mycket det handla om. Då kan man göra en budget och planera för detta.

Ska du sälja eller köpa ny bostad? Här får du alla tips du behöver

Annons
Detta är en annons från Fastighetsbyrån, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.