Krönika

Tove Lifvendahl:De sköt frisören i mina drömmars stad

2017 blev två poliser omringade och attackerade med kniv i ett bostadsområde i Borås. Bilderna är från polisens förundersökningsprotokoll.
2017 blev två poliser omringade och attackerade med kniv i ett bostadsområde i Borås. Bilderna är från polisens förundersökningsprotokoll. Foto: Polisen

Det finns en klyfta mellan vad de flesta anser borde vara en alldeles självklar ordning, och en verklighet som de flesta anser har tillåtits gå alldeles för långt åt fel håll.

Under strecket
Publicerad
Annons

Borås var mina drömmars stad som barn. Därifrån kom de tjocka katalogerna med glansigt papper, fullmatade med bilder på klädesplagg som man kunde drömma om, och ibland fick beställa. Vid leverans hände det ganska ofta att drömmarna kom på skam; passformen matchade inte det som synts på bild och inte sällan var en hel del slut i lager. Men ändå. Borås hade en särskild glans.

Numera är det dessvärre annat än pastellfärgade shorts och turkosa strandtunikor som sätter Borås på kartan. Under hösten har staden skakats av grov brottslighet. SVT listade i slutet av oktober åtta av de senaste händelserna sedan i somras: skottlossningar, mordförsök, människorov och andra grova våldsbrott. Den 11 september sköts en frisör i benet. Han klippte håret på en man, som var medlem i ett kriminellt gäng, när en annan, maskerad man klev in på hårsalongen och sköt. Den 9 oktober påträffades en skottskadad 16-åring. Den 5 november sköts en 25-åring vid högskolan, och avled av skadorna.

Annons
Annons
Annons