Annons

Jayne Svenungsson:De sköna konsterna är grannar med Gud

Johann Sebastian Bachs musik väcker inte sällan en känsla av religiös förundran.
Johann Sebastian Bachs musik väcker inte sällan en känsla av religiös förundran. Foto: Juliane Thier/TT

Den hänförelse vi känner inför estetiska uttryck avfärdas ibland som en ytlig form av andlighet. Men som redan den tyske romantikern Friedrich Schleiermacher påpekade förmår de stora konstnärliga och litterära veken bättre än varje dogm eller bekännelseskrift gestalta människans känsla för det sakrala.

Under strecket
Publicerad

Så återgår kyrkolivet till sin vanliga rytm. Från de välbesökta första adventsgudstjänsterna, julkonserterna och midnattsmässorna till de tomma bänkraderna och de få trogna. Fast inte riktigt. För det händer att kyrkorna fylls till brädden även vid andra tillfällen under året, inte minst i samband med de många – ofta högkvalitativa – musikaliska tillställningar som Svenska kyrkan bjuder in till med rikstäckande regelbundenhet.

För drygt tjugo år sedan begrundade Birgitta Trotzig detta fenomen i en stort uppslagen intervju i Dagens Nyheter med rubriken ”Jag går i vilka kyrkor jag vill” (20/12 1998). Maciej Zaremba, som var den som intervjuade Trotzig, ställer frågan om inte den svenska kristenheten i någon mening får de häcklare den förtjänar. Trotzig svarar då att hon förvisso inte vill racka ner på de goda teologer som finns i landet, men att hon faktiskt inte tycker att Svenska kyrkan alltid lever upp till människors behov: 

Annons
Annons
Annons