Annons

De skickades utomlands av företaget – riskerade livet

Ericsson skickade en montör till Brasilien 1930 – och såg honom aldrig mer. När svenska företag etablerade sig utomlands berodde framgången ibland på enskilda individer.

Brev och reseberättelser ur bolagsarkiven visar att de anställda riskerade mycket – till och med livet – för en affärsidé.

Under strecket
Publicerad
Brev från rederiet AB Nordstjernan till Ericsson i Stockholm om att Anders Ugo Persson avlidit ombord i sviterna av tuberkulos.
Brev från rederiet AB Nordstjernan till Ericsson i Stockholm om att Anders Ugo Persson avlidit ombord i sviterna av tuberkulos. Foto: Ericssons historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria

Året är 1930 när telefoniföretaget Ericsson skickar montören Anders Ugo Persson till Brasilien för att övervaka byggandet av en telefonstation i den lilla kaffestaden Juiz de Flora.

Brev från rederiet AB Nordstjernan till Ericsson i Stockholm om att Anders Ugo Persson avlidit ombord i sviterna av tuberkulos.

Foto: Ericssons historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria Bild 1 av 3

Telegram från Ericssons kontor i Rio de Janeiro till huvudkontoret i Stockholm om att Anders Ugo Persson har satts på ett fartyg till Stockholm och att han fått tuberkulos och måste mötas av någon på kajen.

Foto: Ericssons historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria Bild 2 av 3

Del av brev från Anders Ugo Persson till Ericssons kontor i Stockholm i maj 1930.

Foto: Ericssons historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons