Annons

"De skickade iväg oss med bara några droppar bensin"

En grupp syriska flyktingar har fått bensinstopp och tvingas paddla mot land. Efter fem timmar på havet andländer de utmattade men lättade. (Klicka för att se fler bilder)
En grupp syriska flyktingar har fått bensinstopp och tvingas paddla mot land. Efter fem timmar på havet andländer de utmattade men lättade. (Klicka för att se fler bilder) Foto: Linus Sundahl-Djerf

På överfyllda gummibåtar har sedan början av året över 150 000 flyktingar tagit sig till de grekiska öarna. Gravida kvinnor, barn, åldringar, hela storfamiljer och grupper av unga män som drivs av en enda sak - drömmen om Europa. SvD har besökt ön Lesbos där en humanitär kris är under uppsegling.

Uppdaterad
Publicerad

**Skala Sikamineas, Lesbos. **Solen har just gått upp över Egeiska havets kristallklara vatten. På avstånd skymtar den turkiska kusten med blånande berg, bara några sjömil från byn Skala Sikamineas på norra delen av den grekiska ön Lesbos. Allt andas fridfull idyll.

Plötsligt dyker en svart liten prick upp som snabbt blir större när den kommer närmare. Med full fart styr en gummibåt rakt mot oss. Vi hör människor ombord som jublar och ropar ”Freedom!”. Men också förtvivlade skrik och barn som gråter när den sprängfyllda båten tar in vatten.

Marva sitter med sin 20 dagar gamla dotter Iram i famnen. Tillsammans med 40 andra har hon precis korsat det Egeiska havet från Turkiet till Lesbos i en lite gummibåt. Varje dag riskerar hundratals flyktingar sina liv på samma sätt.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 18

Tio meter från stranden går båten sönder. Panik utbryter, många av flyktingarna kan inte simma.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 2 av 18

Med på samma båt som Hashim, finns Milad Ali, 34. Han förlorade höger arm och vänster öga under den Syriska regimens bombardemang av staden Hama. För drygt 4000 dollar har han lyckats ta sig till Lesbos från Turkiet i en skraltig gummibåt, tillsammans med sin fru och sina två yngsta barn. De två äldsta sönerna tvingades stanna kvar, pengarna räckte inte för hela familjen. - Mitt på havet tog bensinen plötsligt slut. Vi tvingades paddla, vissa hoppade i vattnet för att simmandes styra båten i rätt riktning, säger han. Nu drömmer familjen om ett liv i Tyskland. - Europa är fantastiskt! Här finns demokrati och frihet. Här kan mina barn få skolgång och kanske kan jag till och med få en armprotes.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 3 av 18
Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 4 av 18

Framme vid land sticker en av männen en kniv i gummibåtarna och tömmer ut luften. Det här är en väg utan återvända. (Klicka för att se fler bilder)

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 5 av 18
Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 6 av 18

För ett drygt år sedan förlorade Lina sin man i krigets Syrien. Sedan dess har livet blivit allt svårare. Ensam med sina två söner har hon lyckats ta sig till Grekland, med hopp om att finna trygghet och en framtid för sina barn. (Klicka för att se fler bilder)

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 7 av 18

Syriska flyktingar omfamnar varandra efter att ha kommit land på Lesbos norra kust.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 8 av 18

-Vi har gått igenom ett helvete. Men nu är vi i Europa, säger Ranja Sabir (mitten). Familjen Sabir, från Syrien, har nyss kommit iland på LEsbos norra kust. Framför dem väntar en lång resa som börjar med en vandring till Molyvos där de hoppas kunna komma med en bus mot Lesbos huvudstad Myilene.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 9 av 18

I Mytilenes hamn pågår registrering för att flyktingarna ska kunna ta sig vidare till de temporära flyktinglägren och därefter snart kunna ta sig vidare till Aten. Polisen är underbemannad och väntan är läng, ofta en hel dag i stekande sol. Varken skugga, vatten elller mat finns til handa. KLockan 19h meddelar polisen att det stänger för dagen, de köande får återkomma dagen därpå istället. (Klicka för att se fler bilder)

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 10 av 18
Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 11 av 18

När bussarna kommer fylls de på några sekunder.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 12 av 18

Afghanska flyktingar väntar vid en provisoriskt busshållplats utanför staden Molyvos på Lesbos. Hit kommer denna dag nästan 800 flyktingar. De få voluntärer som arbetar där har svårt att klara av situationen.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 13 av 18

Smugglarna pekar dem bara i en riktning. Därefter är det bara att hoppas att båten hamnar någorlunda rätt. Ofta kommer flyktingarna i land på otillgängliga platser som kräver klättring.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 14 av 18

- Ni får slå ihjäl oss om ni vill stoppa oss, sa 26-årige Mohammed Amid till Frontex patrull då han ute på havet ombads att styra den lilla gummibåten tillbaka till Turkiet. Väl på grekisk mark blir han förhörd och visiterad av personal från Frontex.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 15 av 18

Flyktinglägret Moria är byggt för 200 flyktingar. Idag hyser det över 800 och i skogarna runtomkring väntar över 2000 människorna för att få en plats här.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 16 av 18
Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 17 av 18

Rami har just landstigit med sina två barn. Lättnaden är stor. Varje dag riskerar hundratals människor livet när de korsar Egeiska havet mellan Turkiet och de grekiska öarna.

Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 18 av 18
Annons
Annons
Annons
Annons