De ska leda Unga Klara

Suzanne Osten avgår nästa år efter 38 år som konstnärligt ansvarig på Unga Klara – den svenska teater som idag är mest känd och uppskattad internationellt, såväl för sina uppsättningar som ditt forskningsarbete. Osten, nu 69, har betytt oerhört mycket för svensk barn-, ungdoms- och vuxenteater - en svårslagen kombination.

Under strecket
Publicerad

Suzanne Osten tillsammans med Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi.

Foto: JONAS JÖRNEBERG

Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi.

Foto: JONAS JÖRNEBERG
Annons

Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff tillträder som konstnärlig ledarduo sommaren 2014. Arbabi har under flera år blivit hyllad som innovativ, lyhörd och djärv regissör – hon har för övrigt varit regiassistent på Unga Klara. Under detta spelår har hon gjort två kongeniala iscensättningar: Khemiris ”Jag ringer mina bröder” på Malmö stadsteater som sedan gick på Riksteaterturné och ska spelas nästa vecka på Teaterbiennalen, Jönköping samt en ung och frisk ”Hedda Gabler” på Uppsala stadsteater. Gustav Deinoff kom som ung nyutbildad skådespelare till Unga Klara 2004 och har sedan dess arbetet tätt inpå Suzanne Osten som aktör och regissör, bland annat för ”Tillsammans är vi David”.

Den nya duon har alla möjligheter att fortsätta det banbrytande arbete som Osten gjort på Unga Klara – särskilt som hon stannar kvar som regissör och ansvarig för gästspel och forskningsarbetet. Under 2014 vill Unga Klara bli en barnteaterscen med nationellt uppdrag – vilket kräver ett ökat engagemang från staten.

Annons
Annons
Annons