Annons
X
Annons
X

”De ska få veta att de är ett gäng svartfötter”

”Go home, go home” Så ropade de cirka 40 uppretade svenska byggarbetarna när de lettiska arbetarna från företaget Laval un Partneri skulle gå till skolbygget i Vaxholm i morse.

– Vi kom hit vid sjutiden i morse och då stod det massa folk här, berättar Elsa Ligere, projektkoordinator för Laval un Partneri, som kom åkande i en bil och försökte komma in på byggområdet.

– De försökte ställa sig i vägen så att vi inte skulle komma fram med bilen. När föraren gick ur bilen så lyckades han nästan inte ta sig tillbaka in igen. Torgny Johansson (Byggettans ordförande) försökte att hålla för dörren. Sedan slog han till på rutan där jag satt, säger hon.
När bussen med de lettiska arbetarna sedan kom ställde sig folksamlingen i vägen igen. Till slut fick arbetarna gå ur bussen och promenera in.

– Alla skrek och ropade när vi gick förbi. Några ropade go home, go home. Det var väldigt obehagligt. Jag ville inte prata med dem då. Det känns som att det bara är ledningen som kan ta det här nu.
Torgny Johansson håller med om att stämningen var aggressiv.

Annons
X

– Det är klart som fasen att den var. Om det är ett gäng svartfötter som går ut på bygget och inte bryr sig om vår blockad, då ska de också få veta att de är ett gäng svartfötter, sa Torgny Jonsson till SvD.se.

– Det vi vill är att de ska teckna svenskt kollektivavtal. De kan inte hålla på att leka med oss så här. De är ute på arbetsplatserna både kvällar, lördagar och söndagar. Det är inte omöjligt att vi står där i morgon också när de kommer, säger han.
Om anklagelserna från Elsa Ligere att han slog på bilens ruta svarar han.

– Jag vill bara påkalla uppmärksamhet.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X