Annons

Lars Nystedt:De sju dagarnas segertåg över världen

I tidigare kulturer fanns det tidsrymder som roterade på sex eller åtta dagar, men det är veckan med dess sju dagar som har blivit världsstandard. Ursprunget till veckodagarnas namn skiljer sig dock mellan länderna, från gudar och himlakroppar till ren numrering och nordiska badvanor.

Under strecket
Publicerad

Med en viss överdrift kan man påstå att det är veckan och dess dagar som styr våra liv. ”Ordning och reda, / städa på freda.” Torsdagar äter vi ärtsoppa och semlor hör tisdagarna till. Lördagar får barnen godispåsar. En långkörande dokusåpa i tv kommer igen på samma veckodag månad efter månad. Skolscheman är lagda så att den ena veckan är den andra lik. Måndagar är det svenska på förmiddagen och matte efter lunch, och så vidare. SvD har särskilda korsord på fredagar, lördagar och söndagar. För de flesta är det lördagar och söndagar som utgör veckans ledighet. Veckan är som ett hjul med sju ekrar som rullar fram över ­almanackan och upprepar sig själv varv ­efter varv. Den bryr sig inte om månadsskiften eller årsskiften. Nyårsdagen kan infalla på vilken veckodag som helst. Varje uppslag i en fickkalender omfattar precis en vecka.

Det har spekulerats mycket om ursprunget till veckan, men med stor säkerhet kan vi förlägga det till Främre Orienten med dess närhet till två högkulturer, den babylonska och den egyptiska samt till ytterligare flera folkslag som likt fenicierna spred sig runt Medelhavets kuster i sin strävan att idka handel och sjöfart.

Annons
Annons
Annons