X
Annons
X

De sista överlevarna träder fram

Timglaset har snart runnit ut. Fotografen Mikael Jansson låter nu 97 av Förintelsens svenska överlevare vittna om det som de har varit med om.

Hans utställning "Witnesses" premiärvisas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Fem av de medverkande har redan avlidit. Mietek Grocher gick bort, 91 år gammal, bara en månad efter att Mikael Jansson porträtterade honom hösten 2017. På Kulturhuset Stadsteatern visas, som extra tillägg i ett särskilt litet rum, inspelningen av en av de hundratals tvåtimmarsföreläsningar som Mietek Grocher, in i det sista, gjorde på skolor runt om i landet.

Från början hade Mikael Jansson hoppats hitta ett 40-tal av de överlevare som en gång kom till Sverige, men projektet har hela tiden vuxit. Förutom att ta bilder har han också spelat in dem som velat berätta.

Projektet har hela tiden vuxit. Mikael Jansson hoppades hitta ett 40-tal överlevande från Förintelsens koncentrationsläger i Sverige, men har nu fotograferat 97. Tauba Katzenstein är en av dem. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 4

Tauba Katzenstein är en av de överlevande från Förintelsens koncentrationsläger som Mikael Jansson fotograferat. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 4

Jozef Reich överlevde nazisternas koncentrationsläger och kom så småningom till Sverige. Pressbild.

Foto: Mikael Jansson Bild 3 av 4

Dora Antonsson, porträtterad av Mikael Jansson. Pressbild.

Foto: Mikael Jansson Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X