”De serverar ständigt nya besvikelser”

Trots att alla förutsättningar är på plats för goda vinster serverar Black Earth Farming ständigt nya besvikelser. En väntan på bättring eller avveckling kan bli flerårig.

Under strecket
Publicerad
ORLIN WAGNER
Foto: ORLIN WAGNER
Annons

Med stor expertis, moderna maskiner och bästa utsäde brukar Black Earth Farming (BEF) några av världens bästa jordar i det ryska svartjordsbältet. Ibland kan vädret slå fel, och ibland kan priserna vara låga. Över tid borde detta dock jämna ut sig. Ett långt kontrakt på sockerbetor och potatis med amerikanska livsmedelsjätten Pepsi syftar till stabilare intjäning. Den ena besvikelsen efter den andra har emellertid radats upp, och aktieägarna har serverats lervälling.

Det är onekligen lite förvånande, mot bakgrund av att BEF äger 80 procent av den bördiga landbank på drygt 308 000 hektar som köptes i rättan tid för låga 220 USA-dollar per hektar. Jordbruksmark är ett tillgångsslag som de senaste åren stigit i värde i stort sett över hela världen. Balansräkningen är sund, med ett eget kapital på 200 miljoner dollar och måttliga lån på 100 miljoner dollar. Lågt belånade jordbruk borde tjäna pengar, kan man tycka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons