De seriösa entusiasterna skapar underverk

Under strecket
Publicerad
Annons

Mitt skrivbord lutar, knappt förnimbart, åt vänster. Tyngden från det senaste årets samlade litterära och estetiska tidskrifter rubbar uppkäftigt balansen. Det är - de ständiga ekonomiska klagoropen till trots - en förvånansvärt rik flora av publikationer. Jag räknar till bortåt 20 tidskrifter som alla har litteraturen som utgångspunkt, alltifrån åldringarna Lyrikvännen, 00-tal, Artes (än så länge), Ord och Bild över uppstickare som OEI, Glänta, Karavan, Pequod till nykomlingar som Fantasin, jmm, Cora och Post Scriptum. Utgivningsorterna signalerar att detta är långt ifrån ett stockholmsfenom. I Umeå görs tidskriften Provins, i Skåne Res Publica och så vidare. Men med bara ett par undantag ägs ingen av dessa skrifter av ett förlag eller av välbärgade institutioner (förutom att de flesta får kulturstödspengar, förstås).

Med åren har bilden klarnat och blivit allt påtagligare: För tidskriftsutgivning, glöm förlagen och kulturinstitutionerna. Filminstitutet la ner Chaplin, Bonniers la ner BLM,
Stenbecksfären la ner Moderna Tider och nu lägger Svenska Akademien och deras systerakademier ner Artes. Och argumentet är detsamma: Röda siffror och för låg upplaga. De har naturligtvis rätt, eftersom kulturellt ansvar och idealitet har ersatts av rationellt kalkylerande - break-even är, för att inte tala om vinstklirr i kassan, endast en hägring i fjärran.
Därför görs de bästa (och snart enda) seriösa tidskrifterna av entusiaster. Ofta av unga människor/studerande burna av en idé och ett brinnande intresse för sitt ämnesområde. Med en dålig ekonomi, låga eller inga arvoden och mycket frivilligarbete skapar de mindre underverk. Tidskrifter som till innehållet lyckas vara både utmanade och djuplodande och som fångar mycket av den omvärld som de etablerade medierna inte riktigt klarar av att belysa. Med hjälp av dagens teknik är de dessutom estetiskt mycket tilltalande.
De kommer inte alltid ut med regelbundenhet och upplagorna varierar alltifrån några hundra till några tusen. De kan vara inflytelserika
men inte nödvändigtvis långlivade. Tidskriften Kris hann under sin livstid med att torgföra postmodernismen och introducera många av tidens tongivande franska tänkare som till exempel Jacques Derrida, Jacques Lacan och Emmanuel Levinas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons