”De sätter vilka räntor de vill”

Att Riksbanken höjer styrräntan behöver inte betyda att banken höjer räntan på ditt sparkonto. Nordea har bara höjt sina räntor marginellt det senaste året trots att styrräntan stigit med 0,5 procentenheter. Och på sparområdet saknas dessutom en aktör som tar bankspararnas parti.

Publicerad
Annons

Vid förra årsskiftet var Riksbankens så kallade styrränta 1,25 procent. Sedan dess har Riksbankens ändrat räntan vid fyra tillfällen och idag ligger den på 1,75 procent. Huruvida bankerna följer med och höjer respektive sänker sina sparräntor gentemot kunderna varierar kraftigt. Generellt är de mindre bankerna bättre än storbankerna på att låta Riksbankens räntehöjningar komma kunderna till del.

Ett exempel är Nordea. I juli 2011 höjde Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter, men Nordea valde att inte höja sina räntor. Istället sänkte Nordea räntan på det så kallade förmånskontot med 0,1 procentenheter i oktober. När Riksbanken sänkte styrräntan i december dröjde det däremot bara två dagar innan Nordea följde efter och sänkte sina räntor motsvarande Riksbankens sänkning på 0,25 procentenheter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons