Annons

Tove Lifvendahl:De sade att de skulle skjuta judarna

Blombuketter, skyltar och brev omgärdar kosherbutiken Hyper Cacher i sydöstra Paris där fyra judar föll offer för den militanta islamisten Amedy Coulibaly i terrorattentatet den 9 januari 2015.
Blombuketter, skyltar och brev omgärdar kosherbutiken Hyper Cacher i sydöstra Paris där fyra judar föll offer för den militanta islamisten Amedy Coulibaly i terrorattentatet den 9 januari 2015. Foto: Louise Nordström / TT
Under strecket
Publicerad

När minnet av Förintelsen högtidlighölls i synagogan i Malmö i fjol, var statsministern på plats. Han sade: ”Vi kommer aldrig någonsin att tolerera hatbrott, intolerans och antisemitism i vårt land. Här ska man kunna vara säker, oavsett vad man tror på eller om man inte tror på något alls.” (Sydsvenskan 27/1–16)

Han kallade närvaron av antisemitism i staden för en skam. Det är den. Dess långvariga och ökade närvaro har manat USA:s regering att vid två tillfällen skicka särskilda sändebud efter att stadens judar vittnat om tilltagande ofrihet. Det handlar om hela skalan från glåpord till fysiska hatbrott i form av misshandel och vandalisering av kyrkogård och synagoga. Signalen som kommer med sändebuden är otvetydig: Sverige sköter inte sitt. Sverige missköter skyddet för religionsfriheten.

Annons
Annons
Annons