Annons
X
Annons
X

Nu är De rödgrönas förmögenhetsskatt klar

Förmögenhetsskatten kan komma tillbaka. På tisdagen fick vi beskedet att miljöpartiet vikt sig. Men de allra rikaste gynnas av ett tak för skatten.

På måndag den 3 maj kommer De rödgrönas skuggbudget. Men redan i går kunde SVT:s Rapport avslöja hur de kommit överens om förmögenhetsskatten och på onsdagsmorgonen bekräftade Maria Wetterstrand(MP) uppgörelsen och att Miljöpartiet gett upp sitt motstånd mot skatten.

Men förmögenhetsskatten ska byta namn.

”Vi ska inte införa förmögenhetsskatten. Vi har sagt att vi ska införa en skatt som riktar sig mot gruppen förmögna” sa Maria Wetterstrand till Morgonekot.

Annons
X

Den nya förmögenhetsskatten ska införas den 1 januari 2012. Men först ska den utredas.

”Den nya skatten ska inte se ut som den gamla. För den var dåligt utformad.”

Så först ska den utredas och enligt Wetterstrand ska ett av direktiven bli att den inte får drabba småföretag. Dessutom slår hon fast att den måste utformas så att den i praktiken inte blir frivillig. Då blir den med andra ord mycket lätt att undvika. Hade jag ett större kapital eller en betald villa i en Stockholmförort ser jag bara till att bilda aktiebolag och stoppa in mina pengar i det. Mitt företag har givetvis uthyrningsverksamhet så att bostaden blir skattefri och förmögenhetsförvaltning anges som en av sysslorna i bolagsordningen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den nya förmögenhetsskatten är tänkt att tas ut på taxerade förmögenheter från 2 miljoner för singelbeskattade och 4 miljoner för sambeskattade. Det innebär att det blir som tidigare då en stor del av skatten betalades av människor som i stort sett bara hade sin betalda villa i en attraktiv förort som enda tillgång.

  Det blir troligen ett tak på skatten. Enligt socialdemokraternas tidigare förslag ska singelhushåll inte behöva betala mer än 5 miljoner i skatt och sambeskattade inte mer än 10 miljoner. Sista året vi hade den gamla förmögenhetsskatt betalade till exempel H&M:s Stefan Persson 62 miljoner i förmögenhetsskatt. Ett tak för skatten innebär alltså att de allra rikaste får en klar förbättring jämfört med den gamla förmögenhetsskatten.

  I tidigare beräkningar har Socialdemokraterna räknat med att denna skatt ska ge 3,4 miljarder kronor. Nu är det beloppet alltså omräknat till 4 miljarder.

  I min krönika i går berättade jag om den gamla förmögenhetsskatten och olika sätt att undvika den:
  De rödgröna vill återinföra förmögenhetsskatten

  Den nya skatten ska alltså lyckas med detta. Frågan är hur.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X