Annons
X
Annons
X

De rödgröna minskar gapet

De rödgröna knappar in på alliansen. Men regeringspartierna har fortfarande ett försprång I SvD/Sifos sista mätning före valet. Bland de borgerliga går Centerparitet starkt framåt och på den andra sidan står Miljöpartiet för den största uppgången.

(uppdaterad)

Datumen att hålla koll på

Partichattar på SvD.se, utfrågningar och tv-debatter. Här är viktiga datum inför valet 19 september.

Valkalender 2010 svd.se

I går valspurtade partiledarna. Före slutdebatten i SVT gjorde statsministern och Fredrik Reinfeldt (M) en bussresa till Västerås och Eskilstuna. Socialdemokraternas Mona Sahlin ägnade sig bland annat åt intervjuer, chattar och TV-inspelning.

Om resultatet av SvD/Sifos sista väljarbarometer före valet skulle bli valresultat blir det sannolikt en fortsatt alliansregering som leder landet. De borgerliga partiernas övertag över de rödgröna har visserligen minskat, men det statistiskt säkra försprånget är 4,6 procentenheter.

Annons
X

Alliansen får 49,9 procent jämfört med oppositionens 45,3. Jämfört med förra veckans mätning har alliansens försprång minskat med 5,1 procentenheter.

Men det är fortfarande en öppen fråga om Moderaterna eller Socialdemokraterna blir största parti. I den här Sifomätningen är S med sina 30,3 procent åter större än M som ligger på 30.

– Mätningen bekräftar att väljarkåren har blivit ännu mer lättrörlig den här mandatperioden. Stora svängningar snabbt, och just detta är de rödgrönas hopp inför det sista dygnets valrörelse. Resultatet är förstås en injektion i den rödgröna valspurten. Men den kommer sent och frågan är om patienten fortfarande går att rädda, säger Göran Eriksson, som analyserar politik i SvD.

Försprånget innebär att 266 000 fler väljare stöder de borgerliga jämfört med oppositionen. För komma ikapp måste de rödgröna hämta hem drygt 133 000 väljare under valrörelsens sista skälvande dagar. Antalet osäkra är 10,2 procent

– Rätt många av dem kommer inte att rösta alls, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Samtidigt vet man att ungefär 700 000 väljare bestämmer sig under de sista dagarna för vilket parti de ska rösta på.

– Men det är betydligt färre som byter block, konstaterar Toivo Sjörén.

Det finns tre statistiskt säkra förändringar i väljarbarometern: Miljöpartiets uppgång med 2,6 procentenheter och Centerpartiets ökning med 1,6 samt Folkpartiets nedgång med 2 procentenheter.

– Miljöpartiet har framförallt lyckats vinna väljare bland män som bor utanför storstäderna. Centerpartiet stärks främst i storstäderna. Folkpartiet tappar kvinnliga väljare, säger Toivo Sjörén.

Centerpartiet har i flera mätningar tidigare under augusti legat en bra bit under valresultatet 2006.

– Det kan vara avgörande för att borgerliga väljare får en knuff att rösta på partiet.

Under den senast veckan har alltså alliansens försprång minskat med 5,1 procentenheter.

– Regeringspartierna har främst tappat stöd bland kvinnorna. Nu stöds de rödgröna av 49,2 procent av kvinnorna och alliansen av 46,8, säger Toivo Sjörén.

Han menar att en förklaring till kvinnornas ökade stöd för oppositionen beror på att den lyckats få in sjukförsäkringsfrågorna i debatten. De har tidigare varit en svag punkt för de borgerliga.

– Vi har sett att alliansens tappar väljare när man diskuterar enskilda fall i sjukförsäkringsfrågor. Klarar man inte att diskutera det förlorar man väljare, säger Toivo Sjörén.

En annan förklaring är, enligt honom, att debatten inte i så stor utsträckning som tidigare har handlat om förmågan att sköta ekonomin och att hantera kriser. Det har tidigare varit en fördel för regeringspartierna.

– Paradoxalt nog är den goda ekonomin och människors känsla av att ha fått det bättre ett problem för alliansen. När det inte finns någon kris finns det heller inget problem med att klara kriser och då faller ett viktigt argument för alliansen i många väljares ögon, säger Toivo Sjörén.

De rödgröna har också mobiliserat ur gruppen som brukar kallas för soffliggare. Från den har främst kvinnor utanför storstäderna återrekryterats till Socialdemokraterna.

Samtidigt som de rödgröna knappar in pekar allt mot att Socialdemokraterna går mot ett historiskt dåligt valresultat. I väljarbarometern ligger partiet 4,7 procentenheter under förra valresultatet.

Sverigedemokraterna hamnar, med sina 3,8 procent, utanför riksdagen.

– Siffran för SD är mycket turbulent. Partiet har säkert gynnats av att inte få framträda vilket kan mobilisera deras sympatisörer. En grupp som normalt röstar i mindre utsträckning än andra, säger Toivo Sjörén.

Om man tar hänsyn till den statistiska felmarginalen skulle SD lika gärna kunna få 4,7 procent eller 2,8.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X