Annons
X
Annons
X

De rikaste har blivit rejält mycket rikare

REPLIK | SKATTETRYCK

Verkligheten är långt ifrån så enkel att bara du arbetar hårt så får du en hög inkomst.
Björn Lindgren

Skattebetalarnas förening klagar över att tiondelen som tjänar mest idag betalar en fyra procentenheter större andel av alla skatter än vad gruppen gjorde 1980 (
Brännpunkt 9/10). Sedan 1990 har samma del av befolkningen – den rikaste tiondelen – enligt SCB ökat sin disponibla inkomst med 76 procent.

Under samma period har medelsvensken fått 37 procent högre inkomster. Den fattigaste tiondelen har fått nöja sig med en ökning på endast 7 procent. Lägg till detta att en ökning med 1 procent ger färre kronor för en låginkomsttagare än för en höginkomsttagare. Kortfattat har alltså de rikaste fått den absolut största delen av den växande kakan. I ett läge när barnfattigdomen ökar i vårt land, är det då verkligen rimligt att det är de rikaste tio procenten vi ska ömma för i första hand?

Annons
X

När Skattebetalarnas förening nämner alliansens skattesänkningar vilseleder de genom att prata om dem i procent och inte i kronor. Det stämmer att höginkomsttagarna inte har fått den största skattesänkningen i procentenheter, men däremot i kronor. Detta på grund av att 1 procent av exempelvis 50000 kronor är 500 kronor, medan 1 procent av 15000 kronor är 150 kronor. Det rimliga när vi pratar om skattesänkningars effekter är att räkna dem i kronor, för både i statsbudgeten och när du ska betala din hyra är det kronor som räknas – inte procent av din inkomst.

Skattebetalarnas förening menar att den rikaste tiondelen är ”en grupp som i grunden är strävsam, utbildad och hårt arbetande”. Helt riktigt. Andra hårt arbetande människor i vårt samhälle är till exempel ensamstående mödrar som arbetar inom vården. Verkligheten är långt ifrån så enkel att bara du arbetar hårt så får du en hög inkomst.

Med en åldrande befolkning är det orealistiskt att tänka sig stora skattesänkningar framöver. För att finansiera satsningar på minskad barnfattigdom, högre lärarlöner och en grön omställning vill vi gröna istället trappa ner alliansens jobbskatteavdrag för de med högst inkomst.

Vilken del av välfärden vill Skattebetalarnas förening offra för att finansiera sina skattesänkningar?

BJÖRN LINDGREN

språkrör Grön Ungdom

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X