Annons
X
Annons
X

De religiösa texterna är problemet

Foto: YVONNE ÅSELL, GUNNAR ASK/TT

REPLIK | GUDS ORD

Man kan aldrig bortse ifrån själva orden när bokstavstro orsakar våld.
Patrik Lindenfors

Religionsfilosofen Martin Lembke citerar på Brännpunkt 1/11 bloddrypande avsnitt ur Koranen som föreskriver när man ska döda, korsfästa eller lemlästa sina motståndare. Som Lembke påpekade så är dessa citat inte de enda sådana textställen som står att finna – tvärtom är Koranen fylld av dem. Och som Lembke vidare påpekade har Bibeln exakt samma problem: ”Vi får aldrig glömma att Bibeln stundtals överträffar Koranen i mördarselotisk frenesi.”

Trots detta menar Lembke att de religiösa texterna inte har någon skuld till det vanvett vi ser hos till exempel IS. Varför? För det första, menar Lembke, så lyckas de flesta läsarna behålla vettet trots mörkheten i de heliga skrifterna; trots att de ”innehåller vissa moraliskt förkastliga och potentiellt förödande passager.”

Annons
X

Men hade inte de bloddrypande passagerna funnits hade bokstavstro faktiskt inte varit något problem alls.

För det andra menar Lembke att man istället kan ”se de mörka passagerna som Guds sätt att främja kritiskt tänkande.” Men hur vet vi i så fall att det inte istället är de ljusa passagerna som Gud vill att vi ska tänka kritiskt kring? Lembke vet tydligen detta eftersom han känner till Guds tankar: ”Problemet mer precist är att Gud ibland i de heliga skrifterna tillskrivs uttalanden och intentioner som Gud […] omöjligen, aldrig någonsin, kan ha sagt eller avsett.”

Ett remarkabelt exempel på hybris, för att formulera det milt.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Man kan aldrig bortse ifrån själva orden när bokstavstro orsakar våld. Att ord kan orsaka skada är orsaken till att hets mot folkgrupp är förbjudet i svensk lag. Med ord kan man inspirera, egga, övertala eller lura; eller ingjuta passion, ilska, eufori eller hat. Det är ingen slump att ordspråket lyder ”Pennan är mäktigare än svärdet” och inte tvärtom; ord kan förändra världen, det är de religiösa texterna väldigt goda exempel på – de kan därför inte ursäktas från sina negativa konsekvenser.

  Förmodligen är enda orsaken att Koranen och Bibeln fortfarande hålls som etiskt föredömliga böcker, trots sina ”moraliskt förkastliga och potentiellt förödande passager”, att de tillhör historiens vinnande arméer. (Men man bör kanske inte heller underskatta betydelsen av att det är väldigt få nutida människor som faktiskt har läst dem, samtidigt som religiösa företrädare envetet fortsätter att försäkra att de är ”goda”.)

  PATRIK LINDENFORS

  forskare i biologisk och kulturell evolution, Styrelseledamot i Humanisterna

  Annons
  Annons
  X
  Foto: YVONNE ÅSELL, GUNNAR ASK/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X