Annons
X
Annons
X

de Mistura: Ny dödssiffra – 400 000 dödade i Syrien

Runt 400 000 människor har dödats i Syrienkriget, sa FN-sändebudet Staffan de Mistura på fredagskvällen. Dödssiffran är dramatiskt mycket större än FN:s tidigare uppskattning om en kvarts miljon döda.

– Jag beklagar att det inte längre handlar om 250 000, sa de Mistura.

(uppdaterad)
Kriget i Syrien
Foto: Alexander Kots/AP

GENÈVE Många ögonbryn höjdes när FN-sändebudet, som just nu försöker rädda sönderfallande Syriensamtal i Genève, sa att 400 000 människor dödats i det femåriga kriget. FN sa för nästan två år sedan att 250 000 människor dödats sedan kriget startade i mars 2011. Därefter har man upprepade gånger sagt att det är extremt svårt att göra trovärdiga uppskattningar, och inte uppdaterat siffran.

Men Staffan de Mistura anser att striderna varit så omfattande och blodiga att det är dags att omvärdera hur många offer kriget krävt. Så han höjer dödssiffran med 60 procent.

– Det är min egen analys. Vi hade 250 000 som siffra för två år sedan. Om vi vill göra en uppskattning av hur många människor som också försvunnit, hur många skadade som avlidit och hur många som har dött till följd av brist på medicinsk hjälp, då är vi inte långt ifrån 400 000, sa FN-sänderbudet vid en presskonferens i Genève på fredagskvällen.

Annons
X

– Jag har inga bevis för detta eller kan bekräfta denna siffra exakt. Men jag är beklagar djupt att säga att det inte längre handlar om 250 000 döda, tillade han.

Från FN:s sida konstateras att detta är helt nya siffror, och det erkänns att man tappat kontroll över dödstalen de senaste två åren.

Någon kommer att ställas inför rätta i Haag en dag för allt som skett. Men om fakta om dödade och brutaliteter inte kan bevisas är den värdelös i en domstol.

– Då hade FN:s människorättsorgan ett nätverk inne i Syrien som kunde göra uppskattningar. Men det föll sönder, och då slutade vi göra uppdateringar. Vi har inte haft kapacitet eller tillträde sedan dess som gör att vi kan göra trovärdiga uppskattningar av antalet döda i Syrien, säger Jens Laerke, talesman för FN:s humanitära byrå Ocha, till SvD.

Han menar att det är ytterst svårt att få fram fakta om dödade i detta komplexa krig, vilket tyvärr kan få följder den dag som ansvariga ska ställas till svars och rättvisa skipas.

– Någon kommer att ställas inför rätta i Haag en dag för allt som skett. Men om fakta om dödade och brutaliteter inte kan bevisas är den värdelös i en domstol. Det vore mycket olyckligt, säger Laerke.

Nu har FN-sändebudet dock gett sin bedömning – samtidigt som han kämpar för att hålla Syriensamtalen vid liv. Oppositionen har marscherat ut från samtalen denna vecka medan striderna blossat upp på slagfältet. Regimen tänker ändå vara kvar i Genève framtill onsdag nästa vecka, och Staffan de Mistura hoppas att ett sammanbrott kan undvikas.

Men nu gör han klart att muskelhjälp krävs. Med skärpa i rösten sa han att den internationella stödgruppen för Syrien (ISSG) måste sammankallas igen och rädda det sjunkande fredsskeppet. Det var denna grupp, som i februari fick till stånd eldupphöret i Syrien, som håller på att braka samman.

Detta betyder i klartext att Ryssland och USA måste kallas in igen och utöva påtryckningar på de stridande.

– Vi behöver omgående ett ministermöte med ISSG. Detta bord med tre ben – humanitär hjälp, eldupphör och fredssamtal – är nu farligt bräckligt. Om en av dem är i fara kan vi hantera det, men om alla tre har problem är det dags att kalla in ISSG, sa Staffan de Mistura i vad som inte kan tolkas på annat sätt än rop på hjälp från Washington och Moskva.

Annons
Foto: Alexander Kots/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X