Annons
X
Annons
X

Fredssamtalen om Syrien läggs på is

Det blir inga återupptagna fredssamtal om Syrien den 25 februari som planerat. Det säger FN-sändebudet Staffan de Mistura i en exklusiv SvD-intervju.

(uppdaterad)
Kriget i Syrien
Foto: Martial Trezzini / AP

– Jag kan realistiskt sett inte kalla till nya samtal i Genève den 25 februari. Men vi avser att göra det snart, säger de Mistura.

– Vi behöver tio dagars förberedelser och skicka inbjudningar. Men samtalen kommer att bli trovärdiga och kan bli framgångsrika om vi fortsätter att ha framgång med nödhjälpen och kan få ett eldupphör.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Syriensamtalen kollapsade i början av februari och de Mistura sade då att de skulle återupptas den 25 februari "efter en paus". Oppositionen var mycket upprörd då Ryssland oupphörligt fortsatte att bomba Aleppo, och humanitär hjälp inte släpptes in i belägrade städer som utlovat. Det fanns inga utsikter till samtal mellan parterna. Staffan de Mistura talade med delegationerna separat tills det bestämdes att en paus var enda utvägen.

  Annons
  X

  – Vi behöver riktiga samtal om fred, inte bara samtal om samtal. Nu måste amerikanerna och ryssarna sitta ner och komma fram till en konkret plan om eldupphör, säger Staffan de Mistura till SvD.

  – Jag kan inte säga när jag kommer att kalla till nya samtal. Vi har blivit besvikna tidigare, och nu är jag försiktig. Jag skulle vilja att USA och Ryssland med sina parter kommer överens om början på eldupphör mellan imorgon och mitten av nästa vecka. Nu ligger bollen hos dem, säger han.

  Men trots kollapsen av samtalen och de Misturas besked att den planerade pausen nu blir längre än tänkt finns flera hoppingivande inslag när Syriensamtalen väl kommer igång på allvar.

  Nu finns både en Münchenöverenskommelse om humanitär hjälp och eldupphör samt en FN-resolution där samtliga stormakter stöttar vapenvila, nödhjälp till belägrade städer och en fredsplan. Nu är nyckelländerna med kritiskt inflytande över de krigande med i processen, främst USA, Ryssland, Saudiarabien, Iran och Turkiet.

  Och inte minst: nu finns en brinnande brådska att bekämpa terrorgruppen Islamiska staten, som snart lagt halva Syrien under sig och blivit ett globalt hot. Flyktingkrisen i Europa ökar också pressen på att få slut på Syriens inferno.

  Men bland de stora hindren är fortsatta ryska bombningar, och en plötslig offensiv från Turkiet som börjat bomba kurder i norra Syrien. Ytterligare en krig har på så sätt lagts ovanpå det som redan pågår. Den syriska regimens är också motsträvig mot eldupphör nu när de har rysshjälpande vind i ryggen på slagfältet. Staffan de Mistura misströstar dock inte trots detta.

  • Det är en god början att vi nu får in humanitär hjälp i belägrade städer. Det vilket hjälper till att skapa en bra atmosfär och får syrierna att tro att när vi väl återupptar samtalen blir de trovärdiga, säger han till SvD.
  Annons
  Annons
  X
  Foto: Martial Trezzini / AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X