Annons

Elias Björkman:De misslyckade dragen i ”The Queen’s gambit”

Jag spelar tv-spel. Så, då var det sagt. Det är väl mer eller mindre (kanske främst mindre, ärligt talat) accepterat för vuxna att ägna sig åt denna aktivitet. Då tv-tittande är en del av mitt arbete (jag vet, det är lyxigt!) medför det en känsla av att jag arbetar när jag vill se på en serie i rent avkopplande syfte. Därav: tv-spel! En kulturyttring vars manus och berättarkvalitéer kan hålla enormt hög klass (precis som inom alla konstarter spänner verken från lågt till högt även här).

Flera av höstens historiska actionserier – som ”Barbarer”, ”La révolution” och ”Romulus” – ger mig faktiskt lite liknande känsla som när jag spelar den blodiga spelserien ”Assassin’s creed”, där spelaren vandrar runt i otroligt detaljerade historiska miljöer. Samtliga placerar sina fiktiva berättelser i verkliga historiska skeenden och skapar informativ underhållning.

En betydligt mer modern historisk miljö är 1990-talets Florida där en av mina tv-favoriter denna vecka utspelar sig. Läs mer om den i veckans brev.

Trevligt tittande!

Elias Björkman
Ida Engvoll
Ida Engvoll Foto: Ulrika Malm/Netflix
Annons
Annons
Annons