Merete Mazzarella:De missaktade tanternas revansch

Sylt, syjuntor och civilkurage: på senare år har den livsstil som respresenteras av tanten blivit på modet – bland unga. En ny antologi försöker ringa in vad den ofta motsägelsefulla tantvurmen egentligen står för.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Glassätande tanter.

Foto: SCANPIX

Två svenska tanter på promenad med paraply och handväskor.

Foto: HASSE HOLMBERG / SCANPIX
Annons

Något har hänt: i dagens Sverige har det blivit trendigt med tanter och tantskap. Jovisst, böcker med titlar som ”Tantvarning” kommer fortfarande ut och varnar äldre kvinnor för att bli för måna om sin bekvämlighet eller – än värre – snåla, men de kärleksfulla och humoristiska hyllningarna är fler. Det kan man få bekräftat genom att läsa en ganska färsk tvärvetenskaplig antologi – eller ”(t)antologi”, som undertiteln osökt lyder, Tanten, vem är hon? – redigerad av sociologen Marianne Liljequist och genusvetaren Karin Lövgren (Borea bokförlag, 284 s).

Vad är förklaringen? I förordet frågar sig redaktörerna om det är de många – enligt en utbredd åsikt alltför många – fyrtiotalisterna som till varje pris vill fortsätta att ta plats eller om det snarare är yngre kvinnor – på säkert avstånd från att själva ses som tanter – som använder tanten som symbol för en annan livsstil och andra värderingar.

Annons
Annons
Annons