Annons
X
Annons
X

De lyckades fly från terrorlägren

De kidnappades på väg till byn för att hämta mat till flyktingarna i bergen. Zueiru Zira och hans pappa. Sekten Boko Haram tros hålla flera tusen personer fångna i Nigeria. Zueiru, Rejoice och Dokas är tre ungdomar som lyckats fly från terrorlägren.

Dokas Aiden blev tillfångatagen av Boko Haram under två veckor innan hon kunde fly. Tolv timmar om dagen var hon inlåst och tvingades under tiden recitera Koranen.
Dokas Aiden blev tillfångatagen av Boko Haram under två veckor innan hon kunde fly. Tolv timmar om dagen var hon inlåst och tvingades under tiden recitera Koranen. Foto: MALIN PALM

När maten tog slut fanns det inget annat val än att gå ner igen från berget, där familjen hade gömt sig undan Boko Haram. Zueiru Zira och hans pappa tog sig till fots ner mot byn Pambla i nordöstra Nigeria. Där väntade terroristerna.

I dag bor 15-åringen i Yola hemma hos Haruna Furo, verkställande direktör vid krishanteringsorganet i Adamawa. Hans rum har gröna väggar. En spricka löper från taket ner mot golvet och en naken glödlampa sitter i väggen. Tre madrasser delas av fyra personer. Boko Haram letar efter pojken som lyckades fly från lägret tillsammans med två andra, en natt i slutet av januari.

– Jag trodde att jag skulle dö, berättar Zueiru Zira.

Annons
X

De ser oss, lyser på oss med ficklampor och skjuter efter oss med sina vapen.
Zueiru Zira om flykten över muren.

**Han var fast i terrorlägret **under 18 dagar. Sedan 2009 har Boko Haram kidnappat flera tusen personer i framför allt delstaterna Borno, Yobe och Adamawa i nordöstra Nigeria. Tre miljoner personer har tvingats att lämna sina hem, hälften av dem har tagit sig till vänner, släktingar och flyktingläger inom landet.

Zueiru Zira har inte sett sin far sedan den dagen då de blev tillfångatagna. Han togs till ett läger med över 300 personer, från bebisar till vuxna. Kvinnor och män uppdelade i olika läger. De äldsta är 30 år gamla, de andra togs antingen direkt till Sambisaskogen för att tränas eller dödades. Om dagarna tvingas de citera koranen från morgon till kväll, med paus bara för måltider.

– De ber inte som vi gör, Boko Haram. De följer inte samma mönster, berätta Zueiru Zira där vi sitter i skuggan av ett stort träd på den grusiga innergården.

**Under varje bön **ber de sex gånger, i stället för fyra. Boko Haram har utropat ett kalifat i nordöstra Nigeria med strikta sharialagar. Flickor tillåts inte gå i skolan och gifts bort unga, medan pojkar som fyllt 15 tas till Sambisaskogen för att tränas till krigare.

– De bär turbaner och tyger knutna om höfterna. De har bar överkropp, stora skägg och stora hår, berättar Zueiru Zira om sektmedlemmarna.

I lägret utses fångarna Abumokad och Babamala till att vakta. De hade valt att ansluta sig till Boko Haram och har maskingevär. De skjuter ofta rakt upp i luften.

Pojkens tredje fredag i lägret passar hans vän på att klippa upp taggtråden över muren medan de andra deltar i fredagsbönen. Han upptäcks och misshandlas så svårt att han inte kan resa sig från marken. När natten kommer tar Zueiru Zira och två vänner tillfället i akt och klättrar över muren.

– De ser oss, lyser på oss med ficklampor och skjuter efter oss med sina vapen. Vi tar oss till närmsta stad. De andra två har vänner i Kamerun så de åker dit, jag åker hit till Yola där min mormor bor, berättar Zueiru Zira.

Väl här förhörs han av säkerhetspolisen (SS) och får flytta hem till Haruna Furo, SS anser det för farligt för pojken att bo hos sin mormor. Boko Haram letar efter honom och vill se honom död.

För snart ett år sedan, den 14 april 2014, kidnappades 276 skolflickor från sin skola i Chibok. De var där för att skriva sina slutexaminationer och togs av Boko Haram mitt i natten. Terroristerna sa att de var från armén och var där för att hjälpa dem, för att Boko Haram var på väg.

– När några flickor vägrade att lämna byggnaden så började de tvinga oss med våld, det var då vi förstod att det här var Boko Haram, berättar Patience.

Hon är en av Chibokflickorna som lyckades fly. Vi får inte träffa henne, men på telefon berättar hon att hon tillsammans med flera andra flickor hoppade ner från lastbilsflaket. De gömde sig i skogen under natten och morgonen efter hjälpte en herde dem att komma tillbaka till Chibok.

I dag läser hon på det amerikanska universitetet i Yola, hårt bevakad och hon får inte röra sig utanför skolområdet utan vakter.

**Runt om världen **samlades människor för att sätta press på Nigeria att få ett slut på Boko Haram efter masskidnappningen i Chibok. Trots det fortsätter kidnappningarna än i dag och vittnesmål säger att terrorsekten håller flera tusen människor i sina läger. I mitten av december kidnappades nära 200 kvinnor och barn och för ett par dagar sedan kapades en buss vid gränsen mellan Nigeria och Kamerun.

Dokas Aiden är 19 år. Hon stod i duschen när hon hörde maskingevären och klädde på sig så fort hon kunde. När hon kom ut gick hon rakt in i famnen på Boko Harams soldater.

– Jag ville springa därifrån men var rädd att de skulle skjuta mig, berättar Dokas Aiden.

**Hon togs till ett hus **och stängdes in tillsammans med tolv andra unga kvinnor i ett kök. Hon kunde inte äta och var helt tyst i långa perioder. Varje dag kom terroristerna och bad om giftermål.

– Vi vägrade. De sa att efter fastemånaden ska de föra bort oss och gifta sig med oss i alla fall, säger Dokas Aiden.

Vi träffar henne i en kyrka. Hon sitter på en av träbänkarna med sjalen uppdragen över det flätade håret. Hennes röst ekar mellan väggarna. Hon berättar att vakterna runt huset en dag kommit och sagt åt dem att laga mat. Efter måltiden la de sig på madrasserna, och somnade.

**Flickorna hittade en stege **på bakgården som de ställde mot muren. Dokas Aiden skar sig på taggtråden när hon hoppade över och blödande sprang hon och de andra genom majsfälten mot nästa by, när några från Boko Haram fick syn på dem.

– De sköt efter oss. Vi gömde oss i de höga buskarna, de frågade en kvinna på vägen om oss. Hon ljög och svor på att hon inte sett oss. Det räddade våra liv, berättar Dokas Aiden.

I dag säljer hon mat på marknaden och drömmer om att arbeta som konstnär. När, eller om, hon kommer att gå tillbaka till skolan det kan hon inte svara på. Hon väntar på att få ut sitt slutbetyg för att kunna söka vidare till en högre utbildning.

Monica Hansson

Annons
Annons
X

Dokas Aiden blev tillfångatagen av Boko Haram under två veckor innan hon kunde fly. Tolv timmar om dagen var hon inlåst och tvingades under tiden recitera Koranen.

Foto: MALIN PALM Bild 1 av 3

Zueiru Zira vilar på sin säng hos Haurna Furo i Yola. Medlemmar från Boko Haram besöker ofta flyktinglägren i jakt på nya medlemmar och han är därför inte säker där.

Foto: MALIN PALM Bild 2 av 3

Efter en vecka hos Haruna Furo har Zueiru Zira blivit en del av familjen och hjälper till med att hålla hemmet städat. Han var kidnappad av Boko Haram och satt i läger i 18 dagar innan han lyckades rymma.

Foto: MALIN PALM Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X